Moneda

1x punct

categorie: Contabilitate

nota: 9.50

nivel: Facultate

Obiectivele politicii monetare si anume: limitarea cresterii preturilor, eliminarea supraevaluarii monedei nationale in vederea asigurarii balantei de plati, au fost compromise de fragilitatea sistemului bancar, de rigiditatea economiei reale precum si de constrangerile de natura sociala.

Din acest motiv, s-au succedat perioade de perioade d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda

Obiectivele politicii monetare si anume: limitarea cresterii preturilor, eliminarea supraevaluarii monedei nationale in vederea asigurarii balantei de plati, au fost compromise de fragilitatea sistemului bancar, de rigiditatea economiei reale precum si de constrangerile de natura sociala.

Din acest motiv, s-au succedat perioade de perioade de control asupra masei monetare si de echilibrare a pietei monetare si valutare, cu cele in care masa monetara a sporit considerabil, iar cursul de schimb a fost supraevaluat. In anul 1991, politica monetara a avut ca obiectiv controlul privind cresterea masei monetare printr-o serie de masuri de limitare a creditului neguvernamental .

Efectul generat a constat in amplificarea indisciplinei financiare si fenomenul de neplata a datoriilor, respective blocajul financiar. In anul 1992 politica monetara a fost ezitanta si marcata de fluctuatii; masa monetara a crescut rapid, iar fenomenul inflationist s-a reinstalat. Astfel, pentru perioada 1991 - 1993 rezultatele politicii monetare au fost partiale: in anul 1993, inflatia masurata prin indicii preturilor de consum a depasit 250% (nivel mediu anual), fenomen care a demonstrat si apogeul dificultatilor in economie.

Anul 1994 a fost considerat un succes al politicii de macrostabilizare, iar politica monetara s-a centrat pe utilizarea concomitenta, sincronizata a doua parghii esentiale: controlul expansiunii monetare si cresterea ratelor de dobanda, prin care au putut fi influentate cantitatea de bani din economie si pretul acestora.

Anul 1994 prezinta importanta si prin aceea ca a marcat redobandirea increderii in moneda nationala. Daca pana in acel moment se manifestau intens demonetizarea, dolarizarea si dezintermedierea financiara, din 1994 procesele respectiv au fost stopate.

Masa monetara a crescut in termeni reali, economiile si creditul, de asemenea, iar viteza de circulatie a monedei s a stabilizat. O pondere insemnata au detinut-o operatiunile de refinantare de la BNR prin linii de credit.

In ansamblu, la nivelul anului 1994, politica monetara s-a caracterizat prin coerenta, ceea ce a condus la reluarea procesului de economisire in moneda nationala. Anul 1995 poate fi definit ca anul in care obiectivul explicit al politicii monetare l-a constituit reducerea ratei inflatiei pana la 30%.

In ultima parte a anului, s-a produs o deteriorare a balantei de plati si au reaparut presiunile inflationiste care au determinat BNR sa inaspreasca politica rezervelor minime obligatorii si sa revina la o politica de dobanzi mai restrictiva. S-a urmarit, astfel, reducerea deficitului extern si reducerea lichiditatii disponibile pentru a limita procesul de multiplicare a bazei monetare.

Rezultatele politicii monetare in perioada anilor '94 si '95 au evidentiat urmatoarele corelatii: a.cresterea mai rapida a economiilor populatiei decat a masei si a creditului neguvernamental, a reprezentat ancora de baza pentru mentinerea increderii in moneda
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.