Moneda

7x puncte

categorie: Economie

nota: 8.26

nivel: Facultate

Moneda
II. Sistemele monetare naționale și internaționale - caracteristici.
Definiția sistemul monetar : este un complex de instituții și modalități care permit reglementarea circulației monetare dintr-o țară , prin intermediul unui ansamblu de norme juridice care emană de la autoritatea publică cât și ca totalitatea instrumentelor și tehnicilor de plată .
Funcții ale sistemul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda

Moneda
II. Sistemele monetare naționale și internaționale - caracteristici.
Definiția sistemul monetar : este un complex de instituții și modalități care permit reglementarea circulației monetare dintr-o țară , prin intermediul unui ansamblu de norme juridice care emană de la autoritatea publică cât și ca totalitatea instrumentelor și tehnicilor de plată .
Funcții ale sistemului monetar :
-servește alimentării populației (subiecților economici ) cu monedă ;
-permite controlul schimburilor propriei monede cu monede străine ;
-prin elementele sale instituționale permite implementarea politicii monetare .

Moneda
Cerințe ale sistemului monetar :
1.Sistemul monetar trebuie să se refere la unitatea monetară ca semn al banilor sau ca mijloc de plată
2.Sistemul monetar trebuie să precizeze paritatea și titlul materialului pe care îl reprezintă. Diversitatea unității monetare în decursul timpului a devenit un prerogativ exclusiv al statului , legându-se de sistemul intervenționismului statal și al planificării dezvoltării economice. Această situație s-a instalat datorită nevoii stabilirii echivalenței între două sau mai multe unități monetare emanate de sistemele monetare naționale .

3.Asigurarea stabilității semnelor monetare.
În evoluția lor ,sistemele monetare au avut următoarele componente reprezentative :
•Unitatea monetară
•Etalonul monedă
•Modul de batere și circulație a monedelor cu și fără valoare intrinsecă (integrală)
•Modul de emisiune și punere în circulație a monedelor de hârtie (bancnote) și a hârtiei monedă.
Unele componente din punct de vedere istoric au dispărut, devenind incompatibile cerințelor societății , altele și-au modificat conținutul.


Unitatea monetară . Orice sistem monetar își definește unitatea monetară și raportul între unitatea monetară și metalul monetar.
Definirea prin lege a unității monetare : este atribut exclusiv al instituțiilor monetare naționale și implică evidențierea a trei elemente caracteristice:
a)Valoarea paritară : este cantitatea de metal prețios fixată prin legea paritară a statului îndeplinind funcția de etalon monetar.
b)Paritatea monetară
c)Cursul de schimb
După 1994 aurul a fost înlocuit cu devizele care au devenit etalon de rezervă monetar la egalitate cu D.S.T. (drepturi speciale de tragere ) . În 1928 1 leu = 9 mg de aur fin .

În 1934 1 $ = 0,888671 gr aur.
După 1994 s-a trecut la devize libere.
Modificarea unității monetare se face prin lege și are loc prin două căi :- reducere (devalorizare ) a conținutului de aur
- majorare (revalorizare ) a conținutului de aur pe care îl reprezintă unitatea monetară.

După 1974 unitățile monetare devin glisante fiind periodic ajustate ( anual, de regulă )și de ultimă oră se acceptă valorile flotante .În prezent monedele își îndeplinesc funcțiile în sistemul monetar prin raportarea lor directă la puterea de cumpărare pe baza cărora se definește unitatea monetară.

Etalonul monedă este un raport valoric între două unități monetare luându-se în considere valorile lor paritare. Ca forme ale etalonului monedă întâlnim :
Paritatea aur - metalică
Paritatea valutară - se întâlnește când valorile paritare ale monedelor sunt exprimate într-o singură monedă valutară ( valută – dolar de exemplu )
Paritatea D.S.T. ( la fel ca la paritatea valutară, dar în loc de dolar se folosește D.S.T. )
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.