Monarhiile din Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Regatul Danemarcei este din punct de vedere geografic cea mai mica si cea mai sudica tara a Europei de Nord, si de asemenea cea mai veche. Aflata la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, si la sud de Norvegia.Danemarca se afla la limita dintre Marea Baltica si Marea Nordului, si e formata dintr-o peninsula numita Iutlanda egata de Germania de nord, insulele Funen, Zeal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monarhiile din Uniunea Europeana

Regatul Danemarcei este din punct de vedere geografic cea mai mica si cea mai sudica tara a Europei de Nord, si de asemenea cea mai veche. Aflata la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, si la sud de Norvegia.Danemarca se afla la limita dintre Marea Baltica si Marea Nordului, si e formata dintr-o peninsula numita Iutlanda egata de Germania de nord, insulele Funen, Zealand , Bornholm si numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.

Danemarca este o monarhie constitutionala si face parte din Uniunea Europeana. Groenlanda si Insulele Faroe sunt teritorii daneze autonome.
Istorie:Cele mai vechi descoperiri arheologice din Danemarca dateaza din 130.000-110.000 i.Hr., in perioada interglaciara. Oamenii au locuit pe teritoriul de azi al Danemarcei din aproximativ 12.500 i.Hr., si exista dovezi legate de practicarea agriculturii incepand cu 3.900 i.Hr.

Miscarea liberala si nationala daneza a luat amploare intre 1830-1840, si, in urma revolutiilor de la 1848, Danemarca a devenit, pe cale pasnica, o monarhie constitutionala, pe 5 iunie 1849. In urma celui de-al doilea razboi din Schleswig, 1864, Danemarca a fost obligata sa cedeze Schleswig si Holstein Prusiei, aceasta infrangere lasand urme adanci asupra identitatii nationale daneze. In urma acestor evenimente, Danemarca s-a intors la politica ei traditionala de neutralitate, ramanand neutra si pe durata primului razboi mondial.
Politica
Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. In 1849 a devenit o monarhie constitutionala odata cu adoptarea unei noi constitutii. Monarhul este seful formal al statului, un rol mai mult ceremonial, deoarece puterea executiva, exercitata de monarh, este exercitata prin cabinetul de ministri, primul ministru fiind primul intre egali (primus inter pares). Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de Parlamentul danez, cunoscut sub numele de Folketinget, care este constituit din (nu mai mult de) 179 de membri. Puterea judecatoreasca este detinuta de Curtea daneza.
Alegerile pentru parlament trebuie sa aiba loc la interval de maxim patru ani, dar primul ministru poate cere alegeri anticipate. Daca parlamentul da un vot de neincredere primului ministru, intregul guvern demisioneaza. Tara este deseori condusa de guverne minoritare.
Economie
Are o economie de piata moderna, ce cuprinde agricultura de inalta performanta, industrie pe scara larga si redusa moderna, un sistem social bine pus la punct, un nivel de trai ridicat, o moneda nationala stabila si o dependenta ridicata de comertul extern. Danemarca este un exportator net de alimente si energie si are un excedent extern confortabil.
75% din muncitorii danezi fac parte dintr-un sindicat afiliat Confederatiei daneze a sindicatelor. Relatiile dintre sindicate si angajatori sunt de cooperare: sindicatele joaca un rol important in managementul locului de munca, si sunt reprezentate in majoritatea consiliilor administrative ale companiilor. Regulile legate de orarul de munca si salarii sunt negociate intre sindicate si angajatori, cu o implicare minima din partea guvernului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.