Monarhia si Republica in gandirea lui Machiavelli

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.92

nivel: Facultate

Machiavelli a fost intemnitat pentru scurt timp si torturat, desi se pare ca nu avusese nici o legatura cu conspiratorii, ceea ce a sustinut tot timpul. Ganditorul a fost eliberat abia in 1513, dupa ce Papa Leo X a devenit pontif, chiar daca acesta facea parte tot din familia Medici. Machiavelli a fost insa forta sa plece in exil si a ajuns la Sant'Andrea in Percussina, unde s-a dedicat literaturi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monarhia si Republica in gandirea lui Machiavelli

Machiavelli a fost intemnitat pentru scurt timp si torturat, desi se pare ca nu avusese nici o legatura cu conspiratorii, ceea ce a sustinut tot timpul. Ganditorul a fost eliberat abia in 1513, dupa ce Papa Leo X a devenit pontif, chiar daca acesta facea parte tot din familia Medici. Machiavelli a fost insa forta sa plece in exil si a ajuns la Sant'Andrea in Percussina, unde s-a dedicat literaturii. Nu a mai avut niciodata o slujba adevarata, asa ca s-a vazut nevoit sa se intretina din scris.

Cand familia Medici a fost alungata din Florenta, Machiavelli s-a intors in orasul natal, sigur ca acum toate problemele sale se rezolvasera, iar el isi putea relua cariera diplomatica. Dar scandalul starnit de "Principe" nu fusese uitat, asa ca toate usile se inchideau in fata ganditorului.Dezamagit si tot mai bolnav, a murit pe 21 iunie 1527. Intrucat nu se stie unde a fost inmormantat, mai exista astazi doar un mormant simbolic la Basilica di Santa Croce di Firenze.
Cea mai cunoscuta lucrarea a sa ramane tratatul politic "Il Principe" (Principele), scris ca o incercare a lui Machiavelli de a reveni in viata politica in calitate de sfatuitor al lui Lorenzo di Piero de' Medici.

Unii experti si cercetatori sustin ca "Principele" nu este reprezentativ pentru gandirea si convingerile lui Machiavelli, o parte dintre ei - cum ar fi sustinerea tiraniei - fiind in totala contradictie cu scrierile mai vechi ale acestuia.
Cu toate acestea se presupune ca Machiavelli, care cunostea deja foarte bine viata politica italiana si europeana, era sincer atunci cand sustinea avantajele cruzimii si minciunii in politica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.