Monarhia romaneasca in perioada interbelica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.40

nivel: Liceu

Dar Regele exercita largi puteri discretionare in interAZAZpreAZtarea legilor prin intermediul dreptului sau de a emite "regulamente". Aceste reguAZAZlamente erau menite, in primul rand, sa detalieze legile deja in functie, dand oficialitatilor instructiuni amanuntite cu privire la aplicarea lor. De asemenea, Regele avea autoritatea de a negocia si de a incheia tratate de alianta, acestea trebuind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monarhia romaneasca in perioada interbelica

Dar Regele exercita largi puteri discretionare in interAZAZpreAZtarea legilor prin intermediul dreptului sau de a emite "regulamente". Aceste reguAZAZlamente erau menite, in primul rand, sa detalieze legile deja in functie, dand oficialitatilor instructiuni amanuntite cu privire la aplicarea lor. De asemenea, Regele avea autoritatea de a negocia si de a incheia tratate de alianta, acestea trebuind obligatoriu ratificate de Parlament. Cu alte cuvinte, Romania in perioada 1919-1938 a fost din punct de vedere al regimului politic o monarhie constitutionala.

In ciuda unor dificultati cu care s-a confruntat monarhia a iesit fortificata din razboi. Realizarea reformelor agrara si electorala, faurirea Romaniei Mari, precum si succesele diplomatice obtinute la Conferinta de pace de la Paris, i-au adus o mare popularitate Regelui Ferdinand, numit acum si "Intregitorul".

Coroana a fost pusa in dificultate de mostenitorul tronului, prinAZciAZpele Carol, care a facut din aventurile sale sentimentale adevarate probleme de stat. In contextul greutatilor prin care trecea tara si Coroana in anii 1917-1918, Carol devenise sceptic in legatura cu perspectivele monarhiei in Romania. Astfel, la 27 august / 9 septembrie 1918, el a parasit unitatea militara pe care o comanda (aflata la Tg. Neamt) si in ziua de 31 august / 13 septembrie 1918, s-a casatorit la Odessa cu Ioana Maria (Zizi) Lambrino. Carol savarsise o dubla ilegalitate: dezertase si era pasibil de pedeapsa capitala; incalcase Statutul Casei Regale, care interzicea membrilor acesteia sa se casatoreasca cu persoane ce nu apartineau unei familii domnitoare.

In cele din urma, dupa indelungate discutii si consultari purtate intre FerdiAZnand, Carol si principalii oameni politici, principele accepta anularea casatoriei incheiata la Odessa. La 1 august 1919 principele Carol a renuntat din nou la prerogativele sale de mostenitor al Coroanei. La 8 ianuarie 1920 Zizi Lambrino a nascut un copil, botezat Mircea Grigore, pe care Carol l-a recunoscut ca fiul al sau. Dupa unele tergiversari, principele a acceptat la 20 februarie 1920 sa declare "nula si neavenita" scrisoarea din august 1919. In cele din urma, prin interventia Reginei Maria, la 10 martie 1921 Carol se casatorea cu principesa Elena, fiica regelui Constantin al Greciei.

Un moment important pentru institutia monarhica l-a reprezentat incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. In ziua de 15 octombrie 1922, dupa serviciul religios desfasurat in Catedrala de la Alba Iulia, recent construita, numita si "catedrala incoronarii", Regele Ferdinand si-a pus pe cap vechea coroana de otel careia i s-au adaugat insemnele Bucovinei, Basarabiei si Transilvaniei.

Cateva luni mai tarziu, la 29 martie 1923, suveranul a promulgat Constitutia elaborata de guvernul Ion I. C. Bratianu, fara a lua in considerare apelul insistent al partidelor de opozitie de a nu o sanctiona.

Regele Ferdinand a avut o incredere deplina in politica promovata de I. I. C. Bratianu, asa explicandu-se mentinerea la putere a Partidului NatioAZnal Liberal in cea mai mare parte a domniei acestuia. O asemenea poAZziAZtie a suveranului nu era impartasita de principele mostenitor Carol, care in mod ostentativ se pronunta pentru cresterea prestigiului monarhiei, pentru inlaturarea fortelor "oculte" de la Palat, pentru "eliberarea" regelui de sub tutela lui Bratianu.

Atitudinea lui Carol a nemultumit pe Ferdinand, care deseori i-a atras atentia sa-si revizuiasca ideile si comportarea. La randul sau, guvernul, invocand prevederile constitutionale, s-a opus incercarii lui Carol de a transforma functiile onorifice pe care le detinea, in calitate de mostenitor al Coroanei, in functii efective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.