Monarhia autoritara a regelui Carol al II-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Liceu

In urma alegerilor din 20 deAZcembrie (date publicitatii la 29 decemAZbrie) 1937, la care au participat 13 partide si 53 de grupari politice, nici un partid nu a obtinut, conform prevederilor legii din 1926, 40% din totalul voturilor pentru a forma guvernul. P.N.L. a obtinut 35,92% din voturi, P.N.T. 20,40%, P.N.L. condus de Gheorghe Bratianu 3,89%. Pentru prima data in viata politica a tarii, Par[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monarhia autoritara a regelui Carol al II-lea

In urma alegerilor din 20 deAZcembrie (date publicitatii la 29 decemAZbrie) 1937, la care au participat 13 partide si 53 de grupari politice, nici un partid nu a obtinut, conform prevederilor legii din 1926, 40% din totalul voturilor pentru a forma guvernul. P.N.L. a obtinut 35,92% din voturi, P.N.T. 20,40%, P.N.L. condus de Gheorghe Bratianu 3,89%. Pentru prima data in viata politica a tarii, Partidul "Totul pentru Tara", care ii reprezenta pe legionari, a intrunit 15,58% din voturi, ceea ce l-a clasat pe locul al treilea, sporind teama fata de cresterea influentei gruparilor fasciste.

Noua configuratie politica i-a permis regelui Carol sa incrsdinteze conducerea guvernului lui Octavian Goga, seful Partidului National Crestin, cu orientare de dreapta, si care a obtinut in alegeri doar 9,15% din totalul voturilor.in spatele unui guvern slab, fara o baza sociala larga si desconsiderand sistemul bazat pe partidele politice, Carol si-a pregatit instaurarea propriei guvernari. Prin decret regal Parlamentul a fost dizolvat inainte de a se intruni, anuntandu-se alegeri generale pentru inceputul lunii martie 1938.

Principalele partide politice au condamnat insa gestul regelui si formarea unui guvern nereprezentativ. S-au schitat unele demersuri in vederea constituirii unui Bloc al opozitiei, care a reunit pe liberali si national-taranisti, pentru a salva regimul constitutional al tarii. La sfarsitul lunii decembrie 1938 au fost exclusi din P.N.T. acei politicieni ce intrasera in guvernul Goga-Cuza, si anume Armand Calinescu, Virgil Potarca, Dinu Simion.

Guvernarea Goga-Cuza nu a fost lipsita insa de contradictii intre gruparile politice ce o sustineau. Armand Calinescu, ca ministru de interne, a actionat impotriva tuturor celor ce au recurs la violenta, si in primul rand a legionarilor care, cu concursul Germaniei naziste, si-au intensificat activitatea. Mai mult, la 9 Membrii guvernului Goga-Cuza (23 decembrie 1937 - 10 februarie 1938)
februarie 1938 s-a incheiat o intelegere intre Corne/iu Zelea Codreanus Octavian Goga, pe baza careia legionarii urmau sa iasa din campania electorala si sa sustina partidul lui Goga in viitoarele alegeri.

Adancirea instabilitatii in viata politica si cresterea influentei gruparilor de extrema dreapta au desavarsit opera regelui.
Politica interna. Raporturile cu Garda de Fier. La 10 februarie 1938, regele Caro/ al //-/ea a cerut formarea unui guvern ds "uniune nationala". Aceasta o data cu demisia lui Armand Calinescu si Ion Gigurtu din guvern pe tema neintelegerilor cu gruparea lui A.C. Cuza. Dupa unele consultari cu liderii politici, in noaptea de 10 spre 11 februarie s-a format guvernul condus de Patriarhul Miron Cristea.

Trecand la distrugerea, in fapt, a democratiei, acesta a decretat starea de asediu, a incredintat pastrarea ordinii publice autoritatilor militare, a inasprit cenzura, a numit noi prefecti din randurile militarilor, a anulat organizarea alegerilor; toate au reprezentat un pas decisiv catre instaurarea, in viata politica din tara noastra, a regimului dictatorial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.