Momentele subiectului Harap-Alb

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.04

nivel: Liceu

Intriga:Crai Imparat ii chema pe cei trei feciori si le aduce la cunostinta dorinta unchiului lor.Fiecare din cei trei feciori se credea vrednic de cinste pentru a fi mostenitorul unchiului lor.Crai imparat le testeaza curajul la toti trei.

Desfasurarea actiunii:Astfel cel mai mare dintre feciori isi alege cel mai zdravan cal din herghelie si tot cei trebuia pentru calatorie si isi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Momentele subiectului Harap-Alb

Intriga:Crai Imparat ii chema pe cei trei feciori si le aduce la cunostinta dorinta unchiului lor.Fiecare din cei trei feciori se credea vrednic de cinste pentru a fi mostenitorul unchiului lor.Crai imparat le testeaza curajul la toti trei.

Desfasurarea actiunii:Astfel cel mai mare dintre feciori isi alege cel mai zdravan cal din herghelie si tot cei trebuia pentru calatorie si isi i-a ramas bun de la fratii sai si pleaca cu bucurie catre imparatie.

Pe drum tatal vrand sa-l ispiteasca imbraca o blana de urs,ii iese inainte si se ascunde sub pod.Cand sa treaca feciorul pe acolo ii iese in cale.Atunci calul fiului de Crai se sperie si nemai putandu-l struni si cu teama de a mai merge inainte se intoarce rusinat inapoi.

Acasa il intampina tatal si il intreaba daca a uitat ceva,fiulu ii raspunde ca nu a uitat nimic,dar un urs fioros l-a varat in toti sperietii si el s-a intors inapoi. Isi manifesta dorinta de a pleca si cel de-al doilea fiu,iar tatal ii da acceptul,dar ii zice sa aiba grija la drum sa nu se sperie ca fratele lui si sa se intoarca inpoi rusinat.

Atunci feciorul isi pregateste tot ce ii trebuie la drum isi i-a ramas bun de la fratii lui si pleaca la drum.Pe drum imparatul il ispiteste si pe cel mijlociu ca si pe cel mare care face cale intoarsa si vine rusinat la tatal.El ii spune ca renunta la imparatie.Foarte intristat Crai imparat si posomorat il intreba : »Rusinea unde o puneti ? »Din trei feciori sa nu fie unul bun de nimica ?

Dupa toate aceste intamplari iese afara intristat si plange in inima lui de rusinea facuta de fratii lui si nu stia cum sa scape de aceasta.Dar deodata ii apare o batrana ce dorea milostenie si ii promite ajutor.Baiatul neincrezator ii spune sa plece ca nu de la un aca ea asteapta ajutor .Se vedea ca batrana avea puteri miraculoase si fiind foarte insistenta,fiul craiului ii sa batranei un ban.

Batrana ii multumeste si prooroceste ca v-a ajunge imparat,dar sa urmeze sfatuile ei intocmai.Batrana ii spune sa mearga la tatal sau si sa ii ceara calul,hainele si armele cu care a fost el mire.Ii prevede ca tatal sau il v-a refuza,dar sa nu se lase,sa staruiasca cu rugaminte.

Hainele pe care le cerea erau foarte vechi si ponosite,armele erau ruginite,ia calul il v-a alege punand in mijlocul hergheliei o tava cu jaratic,iar acel cal care v-a veni sa manance acela v-a fi calul sau.Primind sfaturile acestea batrana disparu intr-un nor alb.

Feciorul speriat,dar plin de nadejde merge la tatal si cerevoie sa mearga sa-si incerce norocul.Tatal ii aproba si lui plecarea si ii spune sa aiba grija la drum,sa nu pateasca si el ca fratii sai.Se duce in fata tatalui si ii cere haine si armele pentru a putea pleca,iar tatal ii spune ca acel cal care l-a avut el nu mai traieste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.