Momente importante ale Istoriei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Gimnaziu

Anuntând popoarele lumii vointa si hotarârea sa, natiunea româna declara prin manifest ca ea ,,din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, este hotarâta a pierii mai bine decât a suferii mai departe sclavia si atârnarea…". În vederea realizarii acestui deziderat, în încheierea manifestului se cerea sprijinul întregii populatii române din Transilvania, care ,,spera si astepta ca în na[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Momente importante ale Istoriei

Anuntând popoarele lumii vointa si hotarârea sa, natiunea româna declara prin manifest ca ea ,,din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, este hotarâta a pierii mai bine decât a suferii mai departe sclavia si atârnarea…". În vederea realizarii acestui deziderat, în încheierea manifestului se cerea sprijinul întregii populatii române din Transilvania, care ,,spera si astepta ca în nazuintele ei pentru libertate o va ajuta întreg neamul românesc, cu care una vom fi de aici înainte in veci " .Manifestul, opera lui Vasile Goldis, care prin intermediul statiei de telegrafie din Praga a fost difuzat in lumea întreaga a produs consternare in sânul unor cercuri aristocratice unguresti.

Marea Adunare Nationala, simbol al afirmarii hotarâtoare a poporului de a-si hotarî singur soarta, a fost convocata pentru ziua de 1 Decembrie 1918. Militantii români pentru unirea Transilvaniei cu România avea o larga conceptie democratica despre unire, care o concepeau nu prin înlocuirea unui jug cu altul, ci prin asigurarea conditiilor prielnice de dezvoltare a românilor, cât si a nationalitatilor conlocuitoare. Acest deziderat îl vedeau realizându-se nu prin forta, ci în mod profund democratic, prin afirmarea deschisa a vointei întregului popor.

Consiliul national român din Orastie popularizând, prin ziarul cu titlul semnificativ ,,Libertatea" , convocarea Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia, adauga:,, Aceasta adunare este chemata sa hotarasca asupra sortii neamului românesc si sa exprime vointa nestramutata a natiunii române, care pretinde sus si tare unirea nationala . Anuntând programul Adunarii Nationale Constituante a natiunii unite din Transilvania, Comitetul organizatoric adreseaza urmatorul apel:

,,Frati români, locul cel mai istoric al neamului va asteapta cu bratele deschise, veniti deci sa-l atingeti cu pasul vostru, ca sa simtiti fiorul ce l-a miscat odata pe marele voievod cu numele de arhangheli, pe martirii Horea, Closca si Crisan, pe craiul muntilor, Avram Iancu, si pe toti cei care au început si lucrat la realizarea Visului de veacuri pe care noi cei de azi îl vedem ca pe rasaritul cel mai stralucit al celei mai senine zile a neamului românesc".

Un deosebit de vibrant apel adresat femeilor române îl facea Elena Pop: ,,Pâna unde strabate graiul nostru dulce, românii din patru unghiuri vor veni cu totii, invocând cerul si pamântul ca marturie sa le fie jurintei lor solemne. Grabiti-va…". De mentionat ca numerosi muncitori apartinând nationalitatilor conlocuitoare de pe teritoriul Transilvaniei, considerând justa vointa de unire nationala a poporului român, se declarau pentru înfaptuirea acestui deziderat pe baze democratice.

Astfel muncitorii maghiari din Valea Jiului, alaturi de cei români, discutând în Consiliul muncitoresc problema unirii Transilvaniei cu România, au fost pentru aceasta înfaptuire si pentru transformarea tarii într-un stat democratic. Unul dintre conducatorii Consiliului muncitoresc din Petrosani, la o adunare convocata la 26 octombrie-8 noiembrie 1918 de Partidul national român, declara :,,Nu va punem piedici in calea realizarii unitatii voastre nationale…Trecutul care a pradat muncitorimea si care a pus biruri grele pe umerii vostri, politica gresita fata de nationalitati, s-a sfârsit…Si voi ati fost subjugati si jecmaniti, pamântul acesta de pe care v-a alungat statul maghiar si capitalismul al vostru a fost…

Dar nu poporul maghiar v-a alungat la marginea padurii. Nu! Capitalismul v-a alungat statul, aici capitalismul n-are nationalitate. Nationalitatea lui este banul, puterea blestemata care de-o potriva apasa pe muncitorul român si maghiar sau german".

2.Desfasurarea marii adunari nationale de la Alba-Iulia (1 Decembrie 1918):

În Transilvania, convocarea, in numele Marelui Sfat al natiunii romane, a Marii Adunari Nationale la Alba-Iulia - cetate istorica a neamului nostru, unde pentru prima data s-au unit sub Mihai Viteazu toate provinciile românesti - a fost primita cu mare entuziasm de toate cercurile românesti, indiferent de vederile lor politice si sociale. Aceasta convocare a fost in atentia guvernului Kŕrolyi, care voia s-o zadarniceasca.

Planul desfasurarii concrete a adunarii de la Alba-Iulia, initiat si aprobat de consiliul national central, a fost în amanuntime pregatit de dr. I. C. Pop împreuna cu capt .Fl. Medrea; ultimul înca de la 15 noiembrie 1918 ,, a început luarea masurilor in vederea tinerii adunarii nationale" . El cuprindea organizarea propagandei, asigurarea circulatiei, încartiruirea, alimentarea, ordinea si siguranta însasi a Adunarii nationale. Propaganda a fost încredintata lui Ioan C. Pop, iar încartiruirea si siguranta maselor populare participante a fost asigurata pe tot teritoriul judetului Alba.

Au fost instituite garzi militare romane in toate garile, s-a asigurat linia ferata, podurile, tunelele si soselele din puntele principale. In acest scop au fost concentrati aproximativ 3.000 de soldati numai de pe teritoriul judetului Alba. La acestia s-au mai adaugat formatiunile militare care au sosit din alte judete, dintre care amintim un batalion din regiunea Sibiu, sub comanda capit. Vasile Barbu ; efectivul unei jumatati de batalion din Cluj, sub comanda maiorului Cortutiu si a locotenentilor Utalea, Victor Epureanu si Svoze.

Masurile de paza si de siguranta au fost luate deja cu doua zile înainte de ziua adunarii. Ele au constat din urmatoarele:
1. Siguranta in oras , asigurata prin puternice pichete repartizate pe sectoare, apoi plasati pe acoperisurile caselor si turnurilor de biserici de unde se domina.

2. Siguranta in cetate , in primul rând fiind ocupata sala cercului militar de un puternic detasament militar sub comanda capitanului Ioan F. Negrutiu. Aici urma sa se tina adunarea. Apoi alte masuri de paza luate in diferite puncte ale cetatii .
3. Asigurarea circulatiei , prin cordoane armate ; la intrari si încrucisari de drumuri, indicatiunile erau date de catre ofiteri si subofiteri.

4. Asigurarea adunari pe câmpia Albei-Iulii , prin pichete, posturi fixe, alimentate de detasamente puternice de la cazarmile apropiate. Câmpia era înconjurata la mari distante d un cordon de soldati prin care nu se putea trece decât in grupuri compacte, ori având legitimatie speciala.

5. Pentru a prevenii vreun atac din afara , cladirea Adunarii nationale si a întrunirii poporului a fost înconjurata cu trei cordoane de avan-posturi, care erau tot mai razlete spre punctele periferice si al caror cerc extrem era in afara de bataia pustii. In padurile si dealurile ce împrejmuiesc Alba-Iulia, acestea comunicau intre ele prin telefon si patrule.

Dar pregatirea adunarii si deplasarea delegatilor spre Alba-Iulia n-a fost de loc usoara. Agenti ai fortelor retrograde s-au dedat la numeroase provocari contra delegatilor si a maselor ce doreau sa participe la istoricul eveniment. Marea Adunare nationala constituanta a romanilor din Transilvania s-a desfasurat în deplina libertate. Prin forma sa de organizare, prin participarea larga a maselor, a delegatilor alesi prin votul unanim al populatiei din întreaga Transilvanie, Adunarea nationala de la Alba-Iulia a capatat un profund caracter plebiscitar, reprezentând populatia romaneasca majoritara pe aceste meleaguri, care era in drept sa hotarasca asupra soartei sale.

In felul acesta, la 1 decembrie 1918 , Adunarea constituanta a romanilor a hotarât in unanimitate unirea Transilvaniei cu România. Factorul hotarâtor care a dus la realizarea Unirii Transilvaniei cu România a fost lupta activa a muncitorilor, taranilor, carturarilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.