Moment literar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Literatura avea sa descrie ea insasi un circuit asemanator. SecuAZritatea burgheza a imperiului francez dusese la arta calificata drept decadenta a unui Baudelaire; securitatii burgheze a lumii gerAZmane de dupa 1870 avea sa-i corespunda o arta pana la un punct aseAZmanatoare celei franceze dinainte de aceasta data, pentru ca liteAZratura germana a timpului nu este la inaltimea puterii militare si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moment literar

Literatura avea sa descrie ea insasi un circuit asemanator. SecuAZritatea burgheza a imperiului francez dusese la arta calificata drept decadenta a unui Baudelaire; securitatii burgheze a lumii gerAZmane de dupa 1870 avea sa-i corespunda o arta pana la un punct aseAZmanatoare celei franceze dinainte de aceasta data, pentru ca liteAZratura germana a timpului nu este la inaltimea puterii militare si politice a statului german.In domeniul gandirii filozofice, epoca este adanc framantata. Schopenhauer isi exercita influenta si direct si prin discipolul sau Hartmann, care in 1867 isi publica lucrarea sa de capetenie Philo-sophie des Unbewussten. Gandirea germana sufera insa si influenta pozitivismului francez.

Sub aceasta inraurire ia nastere si pozitiAZvismul lui E. Duhring, ale carui cursuri universitare le audia si Eminescu, Lucrarea capitala a profesorului german, Der Wert des Lebens, apare la 1865. El este autoritatea impotriva careia se ridica Fr. Engels in cunoscuta lui opera Anti-Duhring. Acum isi tace loc in cultura si gandirea germana materialismul lui Karl Marx, a carui opera, Das Kapital, apare intre 1865--1872. La aceeasi data se exercita o puternica influenta a stiintelor naturii asupra literaturii.

Darwinismul, prin fondatorul lui si prin Haeckel, devenise un cuAZrent de circulatie mondiala. Literatura stiintifica sufera influenta Angliei si in alte sectoare. Bunaoara, John Stuart Mill este prezent in campul filozofiei nu numai prin tratatul sau de logica (prin care va influenta la noi pe Titu Maiorescu), ci si prin utilitarismul si intelectualismul lui.In cuprinsul acestor date generale, literatura germana se desAZfasoara ea insasi lipsita de o busola sigura. Dupa incheierea activitatii lui Ed. Morike si dupa moartea lui Hebbel (1863), se pluteste intr-o dezorientare din care nu-si va reveni decat tarziu.

Gasim totusi si unele preocupari precise. Realismul anterior se prelungeste in epoca in opera unui Gottfried Keller, a unui Wilhelm Raabe sau a unui Fritz Reuter, in literatura se exercita insa si influenta lui Schopenhauer asupra lui Richard Wagner si, prin el, asupra unei parti din literatura germana. Muzicant si literat, el se resimte in structura sa artistica si intelectuala de influenta conceptiei schopen-haueriene.

Faptul are o importanta covarsitoare pentru toata liteAZratura europeana, pentru ca prin Wagner simbolismul francez ajunge sa se hraneasca din filozofia schopenhaueriana. Pesimismul german in literatura nu are insa toate radacinile sale in filozoful amintit, ci si in viata sociala a celei de a doua parti a secolului al XIX-lea. in stransa dependenta de el ia nastere in literatura germana un curent care a fost numit decadent. Asa sant bunaoara romanele lui Spielhagen, despre care va vorbi si Eminescu.

Una dintre scrierile lui, Problematischen Naturen, se credea ca ar sta la baza Naturilor catilinare (Geniu pustiu) a poetului roman. Presupunerea s-a doAZvedit a fi neantemeiata. Note decadente mai accentuate aduce liteAZratura din Austria. Ca sef al miscarii decadente, aflam aici pe Ham-merling, care la 1866 publica Ahasverus in Rom si, intre altele, drama Danton si Robespierre. Discipolii sai sant numerosi. Hierony-mus Lorm -- din care va traduce si Eminescu -- se caracterizeaza printr-un pesimism foarte accentuat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.