Moluste

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.63

nivel: Gimnaziu

Există cel puțin 100.000de specii actuale de moluște. Ele se împart în trei mari grupe:

1.Gasteoropode.

Din clasa Gasteropăodelor fac parte majoritatea moluștelor actuale – circa 90000 de specii. Cea mai mare parte viețuiește în mări și oceane, un număr considerabil trăiește în apele dulci și pe uscat. Majoritatea gasteropodelor prezintă o cochilie calcaroasă sp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moluste

Există cel puțin 100.000de specii actuale de moluște. Ele se împart în trei mari grupe:

1.Gasteoropode.

Din clasa Gasteropăodelor fac parte majoritatea moluștelor actuale – circa 90000 de specii. Cea mai mare parte viețuiește în mări și oceane, un număr considerabil trăiește în apele dulci și pe uscat. Majoritatea gasteropodelor prezintă o cochilie calcaroasă spiralată, de formă diferită.Capul este bine pronunțat, fiind dotat cu două sau patru tentacule; la melc pe perechea superioară, mai lungă, sînt amplasați doi ochi mici.

2.Bivalve.

Bivalvele sunt lipsite de cap, în schimb trunchiul este bine dezvoltat.În majoritatea lor are forme maritime; unele afundate în nisip sau mîl (scoica de rîu), altele culcate pe fundul bazinelor acvatice (scoica pectin).

Multe bivalve sînt folosite în alimentație – midiile, stridiile.Stridiile, de exemplu, se cresc artificial,în crescătorii.Unele specii servesc ca sursăm naturală pentru obținerea sidefului folosit în fabricarea unor obiecte de podoabă și toaletă, în special al nasturilor.

3.Cefalopode.

Sînt cele mai evaluate moluște;datorită mobilității lor remarcabile au capacitatea de a explora zone marine întinse.Reprezentanții tipici sînt sepiile, calmarii și caracatițele.La cefalopode piciorul este transformat în 8-10 tentacule, așezate în jurul gurii;pe acestea sînt plasate numeroase ventuze puternice care servesc la fixarea și imobilizarea prăzilor.

Cefalopodele sănt prădători active, capabili să localizeze rapid prada cu ajutorul a 2 ochi marib bine dezvoltați.
De regulă, cefalopodele înoată lent – prin ondulații ritmice ale mantalei,.Fiind deranjate însă, ele trec la mișcarea reactivă: prin contractarea mușchilor mantalei, apa este ezpulzată afară cu putere din cavitatea mantială și animalu este aruncat înapoi cu o viteză mare.

Datorită unei bune mobilități, majoritatea cefalopodelor și-au micxșorat cochiliile calcaroase grele.Un caz aparte însă îl reprezintă nautilul, care are o cochilie bine dezvoltată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.