Moldova in a doua jumatate a secolului al XIV-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Tot asa a vrut sa faca patriarhia si in Moldova. De indata ce s-a inteme iat tara, domnii, dupa sovaielile de la inceput, cind nu stiau daca o sa se poat desface de Ungaria, vazind ca Moldova ramine, cautara sa aiba o forma bise riceasca in legatura cu organizatia politica, de acum independenta si perma nenta. Ei au trebuit sa se gindeasca la scaunul, de care a mai fost vorba, d ia Cetatea Alba. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moldova in a doua jumatate a secolului al XIV-lea

Tot asa a vrut sa faca patriarhia si in Moldova. De indata ce s-a inteme iat tara, domnii, dupa sovaielile de la inceput, cind nu stiau daca o sa se poat desface de Ungaria, vazind ca Moldova ramine, cautara sa aiba o forma bise riceasca in legatura cu organizatia politica, de acum independenta si perma nenta. Ei au trebuit sa se gindeasca la scaunul, de care a mai fost vorba, d ia Cetatea Alba.

Acum, episcopii ortodocsi din preajma noastra, in timpurile mai vechi au fost fara indoiala greci; cel de la Cetatea Alba insa se intimplase, la ui moment dat, prin legaturi pe care nu le stim, sa fie roman, moldovean. Poat ca si in dorinta de a se muta episcopatul de la Cetatea Alba la Suceava, pre cum Alexandru-Voda, fiul lui Basarab, in Muntenia, mutase episcopatul d la Vicina la Arges, cautase domnul moldovean sa strecoare la Cetatea Alb ca episcop pe un roman. Unii au crezut chiar ca Iosif Vladica era membr .

al celei dintii dinastii moldovenesti. Bogdan si fiul sau Latcu disparusera si venise acum, dupa dinastia Bogdanestilor, Petru si pe urma Roman, fiii mostenitoarei, Musata (Margareta'
Atunci s-a pus chestia aceasta, foarte importanta pentru viitorul terii pentru orientarea ei intr-un sens sau intr-altul: noul mitropolit al Moldove ce va fi ? Va fi un mitropolit national, cum se zice acum si cum instinctiv s simtea si atunci, atirnind mai mult de domn decit de patriarhul de Constan iinopol ori va fi un mitropolit grec, al patriarhului?

De fapt erau trei influente: intii instinctiva incercare de nationalizai-a bisericii, pe de alta parte tendinta patriarhului de Constantinopol, care avind influenta la Arges, Peri, Chiev, Moscova, tindea sa cuprinda in aceastt influenta si Moldova, si, in sfirsit, influenta manastirilor slrbesti. In lupU aceasta, care a durat mai multa vreme si pe care a terminat-o Alexandru ce Bun la inceputul veacului al XV-lea, domnii moldoveni, indaratnici, cu toat< schimbarile dese pe tron, au ajuns mai departe de cum au ajuns domnii mun teni; ei au cucerit o situatie mai buna decit aceea pe care a avut-o insusi Mir cea cel Batrin.

Bizantul a trimis pe rind tot felul de exarhi, ba, la un momen' dat, vazind ca nu poate sa impuie un grec, a ajuns la ideea de a face din mitro polia moldoveneasca, pe care o doreau domnii, o protopopie numai, -- proto popul fiind inca pe acea vreme seful "popilor", ca Nicodim al ieromonahiloi din manastiri. Cind moldovenii au biruit insa, mitropolitul acela Iosif, dintre ai lor care a stapinit mai multa vreme, fiind fost "episcop sirbesc", adeca dupa da tina lui Nicodim, se ocupa foarte mult de manastiri.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.