Moldova fracturilor spatiale si a teritoriilor alienate

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Liceu

In imaginarul unei populatii, "locul celuilalt poate fi oriunde dincolo de mediul natural si securizant al propriei sale identitati" [1], dincolo de limesuri fluide si fragil percepute. Spatiul celuilalt poate deveni pentru cei din interior "inaccesibil", insa aceasta inaccesibilitate nu este descrisa atit de aspectele geografiei fizice (izolare impusa de prezenta unor bariere naturale), cit mai a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moldova fracturilor spatiale si a teritoriilor alienate

In imaginarul unei populatii, "locul celuilalt poate fi oriunde dincolo de mediul natural si securizant al propriei sale identitati" [1], dincolo de limesuri fluide si fragil percepute. Spatiul celuilalt poate deveni pentru cei din interior "inaccesibil", insa aceasta inaccesibilitate nu este descrisa atit de aspectele geografiei fizice (izolare impusa de prezenta unor bariere naturale), cit mai ales de constructiile culturale, de multe ori manipulate, ale populatiilor implicate.

Indiferent de nivelul taxonomic la care se poate analiza arhitectura teritoriala, relativitatea acestei izolari este pusa repede in evidenta, deoarece intre cei din interior si ceilalti se formeaza "zone de aculturatie, de influenta reciproca sau de tensiune, in functie de situatia imediata " [2]. Cu toate acestea influenta factorilor geografici naturali asupra crearii imaginii "celuilalt" nu trebuie neglijata. Constructia teritoriala se desfasoara pe durate extrem de lungi iar in fazele sale initiale, din cauza tehnologiilor primitive, este tributara mediului natural.

Modul in care structurile teritoriale locale si initial izolate evolueaza spre un stadiu de interconectare intr-un sistem teritorial de rang superior, in care entropia interna sa fie mult mai redusa decit entropia exteriorului sau, va dicta in cele din urma coerenta ansamblului teritorial rezultat. Asadar, chiar daca in prezent fluviul, muntele sau marea nu mai constituie un obstacol redutabil si opac in calea comunicarii, cunoasterii reciproce si vietii de relatie, nu trebuie ignorat faptul ca intensitatea si calitatea actuala a acestora depinde de modul in care, de-a lungul vremii, aceste obstacole au fost diluate si incorporate in tesutul teritorial.

Morfologia si structura profunda a unui teritoriu, indiferent de nivelul sau spatial de organizare, este indusa initial de calitatile spatiului fizic [3] in care timpul, ca dimensiune esentiala a constructiei teritoriale, are un rol covirsitor.. "Teritoriile nu sint incremenite" afirma Pierre Gillardot [4], iar afirmatia sa reveleaza succesiunea si suprapunerea in palimpsest a structurilor spatiale puse in loc in diferite perioade. In functie de tehnicile de incadrare teritoriala [5] utilizate, grupurile umane localizate si organizate exploateaza diferit in timp si spatiu mediul natural in care s-au instalat.

Ele imprima peisaje si structuri spatiale care se suprapun pe secvente temporale cu dimensiuni distincte, determinate de circumstantele care le-au generat. Structurile puse in loc s-au negociat intre populatie si mediu, negociere in care perceptia si cunoasterea spatiului propriu al grupului uman de referinta joaca un rol important [6].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.