Moldova din prima jumatate a secolului al XVI - consideratii generale

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Cotnnenilor din Trapezunt, de unde Stefan cel Mare isi luase cea mai mindra dintre sotiile lui, Maria de Mangup, ingropata la Putna, acest oras al "SfinAZtilor Teodori", Tiron si Stratilat, a fost cucerit si total distrus. Legatura cu Trapezuntul ajunse in felul acesta rupta.
La 1484, in sfirsit, a fost cucerita Chilia si Cetatea Alba, intr-un moment cind Stefan cel Mare nu se astepta la o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moldova din prima jumatate a secolului al XVI - consideratii generale

Cotnnenilor din Trapezunt, de unde Stefan cel Mare isi luase cea mai mindra dintre sotiile lui, Maria de Mangup, ingropata la Putna, acest oras al "SfinAZtilor Teodori", Tiron si Stratilat, a fost cucerit si total distrus. Legatura cu Trapezuntul ajunse in felul acesta rupta.
La 1484, in sfirsit, a fost cucerita Chilia si Cetatea Alba, intr-un moment cind Stefan cel Mare nu se astepta la o lovitura, fiind sprijinit pe armistitiul intre regele ungar Matias Corvinul si sultan, in care Moldova era cuprinsa explicit.

Cu toate sfortarile lui Stefan, mai mult de un an de zile, ceea ce 1-a silit sa faca actul de inchinare fata de poloni, care zabovise pina atunci, cu toata interventia lor, intii fara importanta si al doilea tradatoare, -- polonii tinzind sa inlature pe domnul moldovean, care s-a razbunat pe urma in DumAZbrava Rosie din Codrii Cosminului --, turcii au ramas stapini si pe Cetatea Alba si pe Chilia, si, iarasi, din una, cit si din alta, nu s-a mai ales nimic supt raportul comercial. Populatia din Cetatea Alba a fost ridicata cu gramada: parte a fost vinduta ca robi, parte asezata, cum am spus, in noile suburbii ale Constantinopolului.

Acum, in Marea Neagra se expunea cineva la atitea suparari din partea deosebitilor agenti ai imparatiei turcesti, cu toate privilegiile de comert pe care si Venetia si Genova le capatasera de la turci, cu toate capitulatiile, mai bine garantate, incheiate intii intre Franta si imparatia turceasca... AdminisAZtratia turcilor mostenise toata conruptia administratiei bizantine, adaugin-du-i instinctele pradalnice ale populatiei de jaf din centrul Asiei. Venetienii preferau sa faca, in Orient, comertul si in alta directie, iar genovezii au plecat cu desavirsire din Marea Neagra. Acestia pastrau in rasarit insula Chios, iar veneAZtienii Creta, Ciprul, si in jurul acestor insule isi exercitau ambii comertul, cer-cetind si Constantinopolul, dar netrecind dincolo de oras, in apele Marii Negre.

S-a vorbit mai mult de aceasta pentru ca e bine sa ni dam sama de conAZditiile generale de istorie universala in care s-a dezvoltat viata politica, ecoAZnomica si culturala a terilor noastre. In ce priveste negotul Ardealului, de la o bucata de vreme el e in scadere. Timpul de mare inflorire este fara indoiala epoca lui Stefan cel Mare. in a doua jumatate a veacului al XV-leae un moment cind se poate zice ca negotul sasilor, slabind in Tara Romaneasca, se intareste in Moldova, negustorii braAZsoveni se intimpla sa cerceteze mai mult pasurile grele ce duc catre rasarit decit pasurile, mai usoare, altfel, de trecut, care duc catre sud.

Prin urmare pe calea prin Tulghes, dar si mai ales prin Oituz, merg atitea cara de comert ale brasovenilor, si, iarasi, comertul Bistritei cu Moldova e foarte puternic pe vremea lui Stefan, desi, din nenorocire, socotelile Bistritei pentru aceasta epoca nu ni s-au pastrat. La inceputul secolului al XVI-lea, relatiile de comert cu Ardealul au slabit insa, si motivul trebuie cautat in insasi situatia Ardealului. El nu se mai afla in acea stare de liniste pe care o avuse atlta vreme cit fusese legat de coroana Ungariei, purtata cu siguranta si stralucire de un om ca Matias Corvinul, desi Ardealul avea stapinire deosebita supt un voevod, -- unul dintre acestia, Stefan Bathory, o importanta personalitate militara, sprijinind uneori pe Stefan cel Mare in luptele lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.