Modurile de dobandire a proprietatii

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Art.644-645 din Codul civil prevad ca dreptul de proprietate se poate dobandii prin urmatoarele moduri generale: succesiune, legate, conventie sau contract, traditiune, accesiune sau incorporatiune, prescriptie achizitiva sau uzucapiune, lege si ocupatiune. Asa cum pe drept cuvant s-a aratat, aceasta enumerare este criticabila. In primul rand, este incompleta deoarece unele din modurile generale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modurile de dobandire a proprietatii

Art.644-645 din Codul civil prevad ca dreptul de proprietate se poate dobandii prin urmatoarele moduri generale: succesiune, legate, conventie sau contract, traditiune, accesiune sau incorporatiune, prescriptie achizitiva sau uzucapiune, lege si ocupatiune. Asa cum pe drept cuvant s-a aratat, aceasta enumerare este criticabila. In primul rand, este incompleta deoarece unele din modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate au fost omise, cum sunt, de pilda, posesia de buna credinta a bunurilor mobile, dobandirea in proprietate a fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer, hotararile judecatoresti constitutive de drepturi.

De asemenea, termenul de succesiune, fara nici o alta precizare, desemneaza, atat devolutiunea succesorala legala, cat si devolutiunea succesorala testamentara. Ori, legiuitorul ar fi fost necesar sa precizeze ca este vorba de succesiunea legala. Aceasta pentru motivul ca succesiunea testamentara este prevazuta ca mod distinct de dobandire a proprietatii, sub denumirea de legate. Legatele nu sunt altceva decat dispozitii testamentare prin care o persoana fizica dispune de bunurile sale pentru cauza de moarte. Totodata, legea prin sine insasi, nu constituie un mod separat de sine statator, de dobandire a dreptului de proprietate.

Chiar atunci cand legea instituie o prezumtie de proprietate, temeiul acelei prezumtii il constituie, in realitate, tot un fapt sau act juridic. Asa de pilda, desi uneori se afirma ca dobandirea mobilelor prin posesie de buna credinta, in conditiile articolului 1909 alin 1 C.civ., are loc ex lege, in ce ne priveste, apreciem ca dreptul de proprietate se dobandeste, si de aceasta data, in temeiul unui fapt juridic, care este tocmai posesia de buna credinta. Aceeasi solutie este valabila si in cazul dobandirii fructelor de catre posesorul de buna credinta al bunului frugifer, in situatia prevazuta de articolul 485.C.civ..

In urma acestor considerente, apreciem ca modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate sunt urmatoarele: contractul sau conventia translativa sau constitutiva de drepturi reale; succesiunea legala; succesiunea testamentara; uzucapiunea sau prescriptia achizitiva; accesiunea; posesia de buna credinta a bunurilor mobile; dobandirea fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer; traditiunea si ocupatiunea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.