Modul de functionare al sistemului educational

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Referat despre Modul de functionare al sistemului educational
1. Educația formală : pune accent pe funcția culturală și cea instructiv-formativă. Se caracterizeazăprin faptul că are loc într-un cadru instituționalizat (grădiniță, școală, universitate), special organizat în acest sens, cu un personal pregătit pentru a desfășura procesul instructiv-educativ.

2. Educația inform[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modul de functionare al sistemului educational

Referat despre Modul de functionare al sistemului educational
1. Educația formală : pune accent pe funcția culturală și cea instructiv-formativă. Se caracterizeazăprin faptul că are loc într-un cadru instituționalizat (grădiniță, școală, universitate), special organizat în acest sens, cu un personal pregătit pentru a desfășura procesul instructiv-educativ.

2. Educația informală se referă la experiențele zilnice ce nu sunt planificate sau organizate și conduc către o învățare informală. Când aceste ”experințe sunt interpretate de către cei mai în vârstă sau de către membrii comunității ele se constituie în educație informală. Educația informală este procesul care se întinde pe toată durata vieții, prin care individul dobândește informații, își formează priceperi și deprinderi, își structurează convingerile și atitudinile, se dezvoltă,

3. Educația nonformală este definita ca “orice activitate educațională, intenționată și sistematică, desfășurată de obicei în afara școlii tradiționale.

Raportate una la cealaltă, toate au asemanari si deosebiri : educația formală și educația nonformală se regăsesc fiecare într-un cadru instituționalizat, stucturat și organizat din punct de vedere pedagogic, deosebindu-se prin formele și modalitățile lor de realizare. Mai puțin structurată și organizată din punct de vedere pedagogic, educația informală este situată în afara unui cadru instituțional de tip școlar. Asemanarea cea mai imortanta fiind ca toate presupun educarea individului.

Educatorul știe ce urmărește a obține la nivelul sistemului psihocomportamental al educatului si are cel mai mare rol in educarea acestuia. Educatorul trebuie sa inteleaga, sa stie ca fiecare copil e diferit, fiecare are propia lui ratiune si ca orice copil daca este educat cum trebuie si inteles poate sa insuseasca cunostintele necesare. La replica posibila ca exista “ capete stupide “ care nu sunt in stare sa invete nimic, Comenius raspunde: “ E indoielnic sa existe o oglinda atat de murdarita, incat sa nu reflecte totusi imagini intr-un fel oarecare; e indoielnic sa existe o tabla atat de zgrunturoasa incat sa nu putem scrie totusi ceva pe ea.

Daca se intampla insa ca oglinda sa fie plina de praf sau de pete, inainte de a ne folosi de ea trebuie s-o stergem, iar o tabla prea zgrunturoasa trebuie s-o dam la rindea.”. Cuvintele acestea ar trebui sa inspire un educator sa fie baza educarii atunci cand incepe un ”nou drum” in educarea unui copil.

Individul(educatul) este dotat, din naștere, cu potențialități multiple. Cultura selectează unele dintre ele și oferă modele de conduită care trebuie urmate pentru ca individul să se adapteze la viața socială. De fapt, există o interacțiune în dublu sens între personalitate și cultură: pe de o parte, individul este influențat de modelele culturale ale societății în care se naște și trăiește, pe de altă parte, el contribuie în felul său la îmbogățirea și nuanțarea acestor modele culturale.

Personalitatea umană nu este însă doar un receptacul pasiv al influențelor exterioare de orice tip. În funcție de disponibilitățile sale, individul filtrează influențele culturii, optând pentru diverse formule de a-și trăi viața, de a gândi și de a acționa. Pe lângă acest mod conștient de asimilare diferențiată a modelelor culturale, există, însă, și o influență culturii asupra personalității care se exercită, într-o mare măsură, și fără conștiința subiectului. Individul este foarte mult influentat de mediul in care traieste.

Mediul devine sursa a dezvoltarii psihice prin faptul ca ofera individului circumstante si conditii concrete de viata, obiecte , informatii si modele de conduita, susceptibile a fi percepute si invatate; de asemenea el ofera prilejuri de comunicare si schimburi afective intre individ si cei care il inconjoara. Mediul poate actiona ca o bariera sau ca un factor care favorizeaza, faciliteaza, avantajeaza dezvoltarea psihica. Dar nici mediul nu influenteaza direct dezvoltarea psihica.. Personalitatea este deopotrivă “produs creat”, și creatoare a culturii, modelată și modelatoare de cultură, transformată, și transformatoare a culturii.

Scopul procesului educațional - funcția de maximă generalitate a acestuia - este funcția autoformativă a educației: cea de cultivare a trebuințelor de autorealizare prin creație și de formare a capacităților și disponibilităților necesare asimilării permanente, rațional critice și valoric selective a influențelor modelatoare ce vin din exterior sau din interior.

Funcțiile operaționale prin care se realizează funcția generală sunt cele de recepționare, stocare, prelucrare și valorificare în comportamente și produse noi a faptelor asimilate. Fiecare formă are rațiunea ei de a fi și câmpul propriu de acțiune în ansamblul procesului de educație. Toate își justifică rolul în formarea și dezvoltarea personalității educatului, conturând deziderate educaționale și/sau sociale și răspunzând nevoilor de educație și civilizație.

Finalități ale Socializării : În procesul de socializare copiii sunt instruiți în legătură cu ceea ce trebuie să știe și cu felul în care trebuie să se comporte, pentru a se integra în societate, pentru a-și dezvolta capacitățile virtuale, pentru a evolua în direcția maturității și autorealizării. Prin intermediul socializării sunt transmise regulile fundamentale ale vieții sociale: norme, interdicții, obiceiuri, credințe, mentalități etc., de la cele mai simple și elementare deprinderi până la cele mai complexe și sofisticate abilități implicate în activitățile de cercetare, inovare, descoperire științifică sau în actul creației artistice.

Este reprezentată de însușirea cunoștințelor științifice, a valorilor culturii naționale și universale; formarea capacităților intelectuale, a disponibilităților afective și a abilităților practice prin asimilarea de cunoștințe umaniste, științifice, tehnice și estetice; asimilarea tehnicilor de muncă intelectuală, necesare instruirii și autoinstruirii pe durata întregii vieți; educarea în spiritul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, al demnității și al toleranței, al schimbului liber de opinii. Toate acestea sunt importante in educarea unui individ. Fiecare are un rol mai mic sau mai mare in definirea, adaptarea si progresarea spre o educare care sa fie cat mai aproape de ideal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.