Modul de calculare a pragului absolut al saraciei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Determinarea pragului absolut al saraciei extreme (sau pragul alimentar): se selecteaza populatia cuprinsa in decilele 2-4 ale distributiei sumei totale a cheltuielilor de consum (nu a fost inclusa populatia din decila 1, deoarece structura consumului acestei categorii de populatie difera esential de restul populatiei). Cosul alimentar al acestei categorii este compus din 46 produse. 2 Se calculea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modul de calculare a pragului absolut al saraciei

Determinarea pragului absolut al saraciei extreme (sau pragul alimentar): se selecteaza populatia cuprinsa in decilele 2-4 ale distributiei sumei totale a cheltuielilor de consum (nu a fost inclusa populatia din decila 1, deoarece structura consumului acestei categorii de populatie difera esential de restul populatiei). Cosul alimentar al acestei categorii este compus din 46 produse. 2 Se calculeaza aportul caloric al fiecarui produs alimentar (conform Institutului de Alimentare al Academiei de Stiinte al URSS, 1989) si se determina ponderea acestuia in consumul total exprimat in calorii.

Aportul caloric al fiecarui produs consumat se ajusteaza la valoarea de 2282 kcal/zi, necesarul de consum alimentar pentru o persoana in Republica Moldova stabilit in Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr. 902 din 28 august 2000 "Regulamentul cu privire la modul de calculare a minimului de existenta"). Suma de bani obtinuta reprezinta valoarea pragului alimentar sau a pragului saraciei extreme.

Determinarea pragului absolut al saraciei este bazata pe ipoteza ca populatia ale carei cheltuieli totale de consum sint egale cu pragul alimentar cheltuieste pentru consumul nealimentar doar strictul necesar. Prin urmare, suma cheltuita de aceasta populatie pentru produse nealimentare si servicii se adauga la pragul alimentar (pragul absolut al saraciei extreme

Cos de bunuri si servicii
In cadrul abordarilor metodologice obiective de estimare a saraciei, gospodariile sau persoanele sarace sunt identificate in baza unui prag absolut de saracie / subzistenta. Pragul absolut de saracie reprezinta expresia monetara a unui "cos" de bunuri si servicii considerat a constitui "minimul necesar" pentru o viata "normala". Componenta efectiva a cosului de bunuri si servicii este stabilita in functie de nevoile luate in considerare de catre cercetator, cat si de nivelul definit de catre acesta drept minimul de satisfacere admis unei vieti normale. Exista consens asupra includerii bunurilor si serviciilor ce permit satisfacerea nevoilor fundamentale de alimentatie, de imbracaminte si adapost, de igiena, sanatate, odihna, educatie si participare la activitati sociale.

Referitor insa la selectionarea anumitor bunuri sau servicii din categoriile mentionate anterior, precum si la stabilirea minimului necesar pentru fiecare dintre acestea, oricare dintre cosurile propuse de variate colective de autori au starnit vii dispute si critici.
In Romania, in maniera normativa cosul de consum alimentar a fost construit pe baza normativelor de consum stabilite de catre nutritionistii Institutului de Sanatate Publica si Igiena.

Normele de consum alimentar sunt exprimate in calorii, factori nutritivi, vitamine si substante minerale, precum si cantitati medii zilnice din principalele grupe de alimente necesare unei persoane. Cosul alimentar normativ include cantitatea si varietatea de produse alimentare care asigura fiecarui membru din familie (functie de varsta, sex si activitate) o alimentatie sanatoasa in acord cu caracteristicile geografice ale tarii si normele culturale ale comunitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.