Modul de actiune a substantelor alelochimice in plante

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Facultate

Efectul alelochimicalelor asupra cresterii plantelor de culturA" si asupra buruienilor au fost studiate timp indelungat. S-a constatat cA" multe alelochimicale reduc cresterea rA"dA"cinilor si lA"starilor, reduc extinderea frunzelor si determinA" ofilirea plantelor la o serie de plante de culturA" (Blum si Dalton 1985; Blum si colaboratorii 1984; Einhelling si colaboratorii; Holappa si Blum 1991; [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modul de actiune a substantelor alelochimice in plante

Efectul alelochimicalelor asupra cresterii plantelor de culturA" si asupra buruienilor au fost studiate timp indelungat. S-a constatat cA" multe alelochimicale reduc cresterea rA"dA"cinilor si lA"starilor, reduc extinderea frunzelor si determinA" ofilirea plantelor la o serie de plante de culturA" (Blum si Dalton 1985; Blum si colaboratorii 1984; Einhelling si colaboratorii; Holappa si Blum 1991; Klein si Blum 1990; Waters si Blum 1987). Diviziunea celularA" si elogaoia sunt faze senoiale in crestere si dezvoltare. In acest fel alterarea acestui proces ar avea un efect direct asupra cresterii plantelor.

O scA"dere a procesului de elongaoie in peretele celular la Oryza sativa coleoptiles datoritA" acidului ferulic, a fost corelatA" cu scA"derea cresterii la rA"sadurile de orez (Kamisaka si colaboratorii 1990; Tau si colaboratorii 1991, 1992). ScA"derea procesului de elongaoie a celulelor a fost observatA" in celulele rA"dA"cinii la castravete, tratat cu umbeliferon (Jankay si Luller, 1976) in timp ce substanoele volatile de la Salvia (cineola si camfor) reduc atat diviziunea celularA" cat si elongaoia hipocotilului de castravete (Muller, 1965). Incetinirea procesului de elonpatie a peretelui celular se datoreazA" acumulA"rii unei mari cantitA"oi de ligninA" ceea ce face pereoii celulari mai rigizi (Tau si colaboratorii 1992).

Pa langA" elongaoie unele alelochimicale cum ar fi acidul parosorbic, cumanic si scopoletina inhibA" mitoza rA"dA"cinii (Avers si Goodwin 1956). Desi aceste studii aratA" interferenoa alelochimicalelor cu diviziunea celularA" si elongaoia. Nu avem dovezi care sA" arate contribuoia acestor procese la inhibioia cresterii datoritA" substanoelor alelochimice.Interacoiune cu hormonii. De mult timp s-a observat cA" multe substanoe alelochimice interacoioneazA" cu factori care regleazA" cresterea plantelor fie sinergetic, fie aditiv in timp ce-si exercitA" propria acoiune. Diverse substanoe alelochimice albereazA" nivelurile acidului indolil-acetic prin modificarea activitA"oii oxidazei acidului indolil-acetic.

Nivelul alterat al acidului indolil-acetic a fost observat in rA"sadurile tratate cu acid ferulic (Tayal si Sharma 1985) si interacoiunea sinergeticA" intre acidul indolil-acetic si fenoli in fixarea ovA"zului si rA"sadurile de mazA"re (Tomaszewski si Thimann 1966). ScA"derea lungimii rA"dA"cinii in prezenoa acidului indolil-acetic si ferulic indicA" o naturA" autogonistA" a acidului ferulic faoA" de acidul indolil-acetic (Tayal si Sharma 1985).

S-a observat de asemenea un efect interactiv similar a fenolului si a auxinei in reglarea formA"rii rA"dA"cinilor la mangrove (Kathiresan si colaboratorii 1990). Depinzand de acoiunea lor asupra acidului indolil-acetic muloi dintre compusii fenolici sunt impA"roioi in douA" grupe (Lee si colaboratorii 1980) :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.