Modificarile circulatiei sanguine, limfatice si ale lichidului interstitial

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Macroscopic, ischemia se manifesta prin diferite grade de decolorare tisulara, care poate merge pana la palid-albicios.Cele mai importante consecinte ale ischemiei sunt in stransa corelatie cu gradul de obliterare a vasului si cu durata fenomenului ischemic (cantitate insuficienta de oxigen in teritoriul afectat - hipoxie, lipsa oxigenului - anoxie, modificari de metabolism, moartea teritoriului a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificarile circulatiei sanguine, limfatice si ale lichidului interstitial

Macroscopic, ischemia se manifesta prin diferite grade de decolorare tisulara, care poate merge pana la palid-albicios.Cele mai importante consecinte ale ischemiei sunt in stransa corelatie cu gradul de obliterare a vasului si cu durata fenomenului ischemic (cantitate insuficienta de oxigen in teritoriul afectat - hipoxie, lipsa oxigenului - anoxie, modificari de metabolism, moartea teritoriului afectat). Sensibilitatea la ischemie variaza in functie de organul afectat, fiind foarte grava atunci cand se localizeaza in creier, miocard sau rinichi.

Anemia este o afectiune sistemica si reprezinta scaderea numarului de eritrocite/ml de sange si scaderea cantitatii de hemoglobina existenta in acestea. Morfologic, pielea devine foarte palida, iar mucoasele capata nuanta alba-sidefie (asemanatoare culorii portelanului).
Staza acuta este cel mai adesea localizata, afectand numai un singur organ (splina, intestin, stomac). Morfologic, splina cu staza apare marita in volum (splenomegalie), turgescenta, de culoare rosie-negricioasa, iar la sectionare se scurge o cantitate crescuta de sange venos, rosu-negricios. Parenchimul splenic este ramolit, se racleaza cu usurinta.

Stomacul si intestinul cu staza au peretele ingrosat, de culoare rosie-vanata sau rosie-negricioasa, puternic infiltrat cu sange. In cazul pielii si al mucoaselor leziunea este desemnata cu termenul de cianoza, tesuturile respective capatand o culoare vanata.Staza cronica se instaleaza atunci cand circulatia de intoarcere este afectata in mod treptat, gradual. Cea mai frecventa cauza a stazei cronice este insuficienta cardiaca.In staza hepatica, se constata initial o crestere a volumului si greutatii ficatului. Culoarea parenchimului este rosie-negricioasa, iar la sectionare se scurge o cantitate mare de sange rosu-negricios.

In cazul unei leziuni vechi, persistente, se instaleaza hipoxia, iar ficatul capata un aspect caracteristic, cunoscut sub denumirea de "ficat muscat" (denumirea provine de la asemanarea dintre culoarea ficatului cu cea a nucsoarei - muscade). Morfologic, leziunea se traduce prin alternanta de zone diferite ca nuanta: zone de culoare galbuie (reprezinta teritoriile degenerate din cauza hipoxiei locale) si zone de culoare rosie-negricioasa (reprezinta reteaua vasculara venoasa supraincarcata cu sange). In cazul leziunilor vechi are loc si o crestere a cantitatii de tesut conjunctiv din stroma hepatica, ceea ce va duce la cresterea consistentei ficatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.