Modificarile Amnezice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.62

nivel: Facultate

De ex.: „Poti alege sa uti aceasta experienta care oricum nu va mai face parte din viata ta mult timp...” Abordarea indirecta se poate realiza fie prin sugestii indirecte fie prin comutarea atentiei,fie prin inducerea unei stari confuze.

Exemplul care urmeaza,ilustreaza utilizarea sugestiilor indirecte pentru inducerea amneziei: ”...si pe masura ce te relaxezi fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificarile Amnezice

De ex.: „Poti alege sa uti aceasta experienta care oricum nu va mai face parte din viata ta mult timp...” Abordarea indirecta se poate realiza fie prin sugestii indirecte fie prin comutarea atentiei,fie prin inducerea unei stari confuze.

Exemplul care urmeaza,ilustreaza utilizarea sugestiilor indirecte pentru inducerea amneziei: ”...si pe masura ce te relaxezi fiecare respiratie te linisteste din ce in ce mai mult..sunt curios sa stiu cate atentie ai acordat gandurilor care ti-au trecut prin minte..mintea ta poate fi atat de activa in timp ce se relaxeaza...si apoi sa-ti dai seama cat de dificil este sa-ti amintesti cea ce ti am spus cu exact 7 minute inainte...

si ai putea incerca sa-ti amintesti ce ti-am spus cu 9 minute inainte sau cea ce tu insuti ai gandit cu 4 minute inainte dar ti se pare prea mult efort sa incerci sa-ti amintesti...iti ia mai mult efort decat merita...si de ce sa nu te confuzi in relaxarea placuta..stiind ca nu trebuie sa-ti amintesti din moment ce ar trebui sa faci prea mult efort”. Sugestia constienta in mesajul anterior este indirecta deoarece nu se specifica exact ca subiectul terbuie sa uite ceva ci sunt mentionate doar dificultatile rememorarii.

Sugestia: ”...poti sa-ti amintesti din experienta pe care o traiesti acum doar cea ce vei alege sa-ti amintesti” are si ea un caracter indirect pentru ca a alege sa-ti amintesti ceva implica faptul ca cea ce nu alegem sa ne amintim poate fi uitat. In cea ce priveste procedeul comutarii atentiei pentru inducerea amneziei acesta poate fi usor inteles,daca facem apel la amenziile care se instaleaza spontan si interactiunile verbale cotidiene.

M Erickson a utilizat amnezia structurata,adica isi propune sa intrerupem firul asociativ al amintirilor referitoare la experientele traite in timpul transei. Aplicand acest procedeu,terapeutul pronunta una sau mai multe fraze la inceputul sedintei,pe care le repeta in aceasi forma in momentul in care subeictul iese din transa. Pacientul care a trait de doua ori acelasi moment va avea tendinta sa le confunde,considerand ca a trait de fapt un singur eveniment.

Timpul scurs intre cele doua momente este pus „ intre paranteze „ Confuzia poate fi utilizata atat pentru inducerea transei cat si pentru producerea multor fenomene in intra-hipnotice,inclusiv pentru producerea amneziei. Intr-o situatie coresiva, pacientul va avea tendinta de a se concentra,incurcand sa puna ordine in cea ce i se ofera sau i se cere.

Si cu cat aceasta cautare de sens este mai intensa,cu atat atentia lui va fi mai mult distrasa de la experientele traite anterior,fapt care favorizeaza amnezia acestora. Prin dislocatiile amnezice putem sugera unui pacient ca poate disocia o amintire in doua parti: „evenimentul si emotia care ii este asociata.” Erichson citeaza cazul unui subiect care a regasit in acest mod intreaga placere provocata de asemenea in cazul in care facem ipoteza ca pacientul nostru a trait in perioada copilariei un traumatism care a provocat o fobie,acesta ar putea fi rememorat in timpul transei doar sub aspect emotional.

O alta modificare amnezica este HIPERMNEZIA adica rememorarea faptelor si evenimentelor trecute,mai ales in cazul in care acestia pot fi asociate unor traumatisme afective a devenit o procedura terapeutica curenta.

Ericshon a utlizat hipermnezia in timpul transei,hipnotice,considerand in acelasi timp ca amintirile reactualizate in transe nu trebuie neaparat sa ajunga la nivel constient (conform principiului Ericshonian „ inconstientul poate ramane inconstient „) In timpul regresiilor de varsta,hipermnezia permite subectului sa retraieasca episoade anterioare ale existentei sale. Hipermnezia hipnotica a condus multi cercetatori sa afirme ca hipnoza ofera un foarte bun context de intervievare a martoriilor din cadrul proceselor judiciare.

Totusi „ diminuarea pragului de decizie privind informatiile furnizate de subiectul hipnotizat provoaca o crestere importanta a elementelor noi in acelasi timp reale si fictive.” Am putea spune ca cercetarile din acest domeniu demonstreaza convingator ca hipnoza nu ajuta individul sa transcenda propriile limite,ci sa valorifice la maximum resursele de care dispun. Astfel performante asemanatoare hipnozei in domeniul marturiei au fost obtinute prin technici cognitive de recontextualizare.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.