Modificari de adaptare morfologica si functionala

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.64

nivel: Facultate

Hipertrofia este o modificare adaptativa prin care se produce cresterea in volum a unui tesut sau organ pe baza maririi volumului celulelor constituente. Hipertrofia poate evolua in limite fiziologice, activitatea generala a organismului nefiind modificata (hipertrofia musculaturii scheletice si a cordului la caii de sport). Atunci cand pragul normalitatii este depasit, modificarile de tip hipertr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificari de adaptare morfologica si functionala

Hipertrofia este o modificare adaptativa prin care se produce cresterea in volum a unui tesut sau organ pe baza maririi volumului celulelor constituente. Hipertrofia poate evolua in limite fiziologice, activitatea generala a organismului nefiind modificata (hipertrofia musculaturii scheletice si a cordului la caii de sport). Atunci cand pragul normalitatii este depasit, modificarile de tip hipertrofic se reflecta si asupra altor structuri.

Hiperplazia este caracterizata printr-o crestere a volumului unui tesut sau organ generata de cresterea numarului de celule parenchimatoase sau conjunctive din structura acestuia. In unele situatii, procesul hiperplazic este fiziologic si se desfasoara in zonele in care are loc regenerarea sau reparatia unor teritorii distruse. De cele mai multe ori hiperplazia este reprezentata de aparitia unor celule anormale, aceasta avand un caracter pur patologic. Este un proces de adaptare patologica prin care un tesut matur se transforma in alt tesut matur, ambele avand aceeasi origine embrionara.

Cauzele si mecanismele care duc la instalarea metaplaziei sunt putin cunoscute, cele mai cunoscute fiind iritatiile prelungite si carenta in vitamina A. Se cunosc doua tipuri de metaplazie: epiteliala si conjunctiva: Metaplazia epiteliala (cornoasa) afecteaza galinaceele ca urmare a carentei in vitamina A. Leziunea se localizeaza in esofag si afecteaza glandele de la acest nivel. Ca urmare a cornificarii acestora, ele vor deveni vizibile macroscopic sub forma unor noduli de dimensiuni mici (boabe de mei), de culoare alb-galbui, proeminente pe suprafata.

Metaplazia conjunctiva (mezenchimala) afecteaza in mod obisnuit tesutul conjunctiv fibros, care se va transforma in tesut cartilaginos si apoi in tesut osos. O situatie de acest gen este observata in pulmonul de bovine sau la nivelul tesutului conjunctiv al valvulelor cardiace de la aceeasi specie (oase cardiace).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.