Modificari ale coloanei vertebrale la sportivi - aspecte radioimagistice

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Radiografiile in ortostatism sunt de preferat deoarece alunecarea vertebrala se accentueaza. Aprecierea gradului dislocarii vertebrale se face dupa schema Ulmann. Depistarea unei spondilolize cu spondilolistezis la un sportiv de performanta, cu sau fara semne clinice, ridica probleme medico-legale: poate continua activitatea sportiva, exista pericolul unor complicatii grave, sunt necesare radiogra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificari ale coloanei vertebrale la sportivi - aspecte radioimagistice

Radiografiile in ortostatism sunt de preferat deoarece alunecarea vertebrala se accentueaza. Aprecierea gradului dislocarii vertebrale se face dupa schema Ulmann. Depistarea unei spondilolize cu spondilolistezis la un sportiv de performanta, cu sau fara semne clinice, ridica probleme medico-legale: poate continua activitatea sportiva, exista pericolul unor complicatii grave, sunt necesare radiografii ale coloanei la debutul activitatii sportive, ca teste screening eliminatorii.

cine are dreptul de a decide intreruperea activitatii competitionale, in conditiile in care exista precedente-sportivi cu performante extraordinare, multiplii campioni mondiali care aveau spondilolistezis fara semne clinice asociate, carora li s-a permis sa faca sport de performanta, este necesara o legislatie care sa permita sportivului asumarea riscului in ciuda indicatiilor medicale,etc.

Pentru a determina caracterul congenital sau post traumatic al spondilolistezisului sunt necesare radiografii efectuate la inceputul activitatii sportiva, la o varsta frageda. Am avut un caz de spndiloliza cu spondilolistezis la o gimnasta de 7 ani, care nu prezenta nici un semn clinic de suferinta vertebrala, descoperirea fiind intamplatoare. Alunecarea anterioara a corpului vertebral L5 era mica, de 4 mm, confirmata IRM.

Anomaliile coloanei vertebrale enuntate anterior au fost descoperite radiologic la sportivi care prezentau lombalgie, in special de efort. In gimnastica si lupte, unde antrenamentele incep la o varsta frageda, se identifica o frecventa crescuta a modificarilor coloanei vertebrale, durerile de spate >> apar insa mai frecvent la cei cu anomalii ale coloanei vertebrale.

Intr-un mic studiu efectuat in INMS, in care s-au efectuat radiografii ale coloanei dorso-lombare unui lot de 18 gimnaste cu varste cuprinse intre 12-14 ani, pentru selectie secundara, am constatat: sacralizarea lui L5 la o gimnasta, spina bifida oculta S1 la trei gimnaste, fara ca vreuna dintre ele sa prezinte semne de suferinta lombara. Modificarile coloanei vertebrale, specifice activiatii sportive cuprind leziunile traumatice ale coloanei, afectiuni datorate microtraumatismelor si afectiuni cronice, sechele ale micro- si macrotraumatismelor.

Majoritatea leziunilor asociate cu activitatea sportiva implica extremitatile corpului (65%) - leziuni acute sau cronice ale membrelor. Aproximativ 5% din leziunile acute afecteaza coloana vertebrala. Din totalul fracturilor, fracturile coloanei reprezinta in jur de 0,5-1%. Inotul, calaria si parasutismul furnizeaza procentul cel mai mare de fracturi ale coloanei.

Sportul reprezinta a patra cauza a fracturilor coloanei vertebrale si a doua cauza a paraliziilor asociate. In INMS nu au fost intalnite cazuri de traumatisme vertebrale soldate cu fracturi, specifice serviciului de urgenta, de aceea va fi prezentat decat un singur caz de factura de vertebra cervicala C1-C2, la un rugbyst, tratata chirurgical, cu material de osteosinteza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.