Modificarea societatilor comerciale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.72

nivel: Facultate

Cererea de înregistrare a mentiunii se depune la Oficiul Registrului Comertului în raza teritoriala a caruia se afla sediul social.

Cererea de înregistrare de mentiuni se solutioneaza, ca regula, în procedura cu caracter necontencios. In anumite situatii, însa, daca terte persoane formuleaza cereri de interventie prin care solicita respingerea cererii de înmatriculare, este posibila[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificarea societatilor comerciale

Cererea de înregistrare a mentiunii se depune la Oficiul Registrului Comertului în raza teritoriala a caruia se afla sediul social.

Cererea de înregistrare de mentiuni se solutioneaza, ca regula, în procedura cu caracter necontencios. In anumite situatii, însa, daca terte persoane formuleaza cereri de interventie prin care solicita respingerea cererii de înmatriculare, este posibila solutionarea acesteia si în procedura contencioasa.

Cererea de înregistrare de mentiuni poate fi formulata de comerciant, de orice persoane interesate, precum si din oficiu. Competenta de solutionare a cererii de înregistrare de mentiuni, revine judecatorului delegat pe lânga Registrul Comertului, care se pronunta prin încheiere.

Daca sunt întrunite conditiile legale de înregistrare a mentiunii, judecatorul delegat sau, dupa caz, directorul registrului comertului va admite cererea, va autoriza modificarea societatii si va dispune înregistrarea mentiunii corespunzatoare în Registrul Comertului.
Înregistrarea în Registrul Comertului se opereaza în termen de 24 de ore de la data încheierii judecatorului delegat.

Similar cererii de înmatriculare, în cazul în care cerintele legale nu sunt îndeplinite, judecatorul delegat va respinge, motivat, cererea. Totusi, daca asociatii înlatura neregularitatile, cererea va putea fi admisa, tot astfel cum în caz de respingere cererea va putea fi reiterata, dupa ce motivele pentru care a fost respinsa sunt înlaturate.
Încheierea judecatorului delegat este supusa numai recursului, în termen de 15 zile de la data pronuntarii.

g. Eliberarea unui nou certificat de înmatriculate. In anumite situatii, în care modificarea priveste elemente cuprinse în certificatul de înmatriculare (sediul sau denumirea societatii comerciale), se elibereaza un nou certificat de înmatriculare.
h. Autorizarea functionarii, anume obtinerea avizelor, autorizatiilor si, dupa caz, a acordurilor strict necesare pentru situatia în care modificarea societatii comerciale impune obtinerea de astfel de avize (spre exemplu, modificarea sediului);

i. Publicarea în Monitorul Oficial a actului modificator al actului cosntitutiv precum si a unei notificari cu privire la depunerea textului actualizat al actului constitutiv. Publicarea in Monitorul Oficial nu este obligatorie in cazul societatilor in nume colectiv sau in comandita simpla.

In cazul societatilor detinute public, care au fost constituite prin subscriptie publica, Legea 297/2004 privind piata de capital cuprinde norme speciale privitoare la procedura de modificare a societatii comerciale, similare celor de la înmatricularea acestor tipuri de societati. Fata de aceasta procedura generala, Legea nr. 31/1990 impune anumite conditii specifice fiecarei modificari, dupa cum urmeaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.