Modificarea climei - cauze, consecinte, cai de solutionare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.98

nivel: Facultate

Modificarea climei.

Anii 90 au fost, la nivel internațional, o perioadă de analizare a cunoștinței umanității în raport cu mediul înconjurător. Ce facem noi înșine cu propria noastră planetă?

Din ce în ce mai mult,înțelegem că Revoluția Industrială a schimbat pentru totdeauna relațiile dintre umanitate și natură. La ora actuală există o îngrijorare tot mai mare în le[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificarea climei - cauze, consecinte, cai de solutionare

Modificarea climei.

Anii 90 au fost, la nivel internațional, o perioadă de analizare a cunoștinței umanității în raport cu mediul înconjurător. Ce facem noi înșine cu propria noastră planetă?

Din ce în ce mai mult,înțelegem că Revoluția Industrială a schimbat pentru totdeauna relațiile dintre umanitate și natură. La ora actuală există o îngrijorare tot mai mare în legătură cu faptul că, spre mijlocul sau spre sfîrșitul secolului viitor, activitățile umane vor schimba condițiile de bază care au permis apariția și existnța vieții pe pămînt.

Modificarea climei axează o realitate deosebit de neliniștitoare: datorită activităților umane, are loc o accelerare a schimbării modului în care energia solară interacționează cu atmosfera planetei noastre și a modului în care pămîntul se eliberează de ea, rezultatul direct fiind o modificare a climei globale.

Printre consecințe anticipate se află creșterea temperaturii medii la suprafața pămîntului și deplasări ale climei în toată lumea. Totodată, nu sunt excluse și alte efecte neprevăzute. Astfel în fața noastră,la ora actuală stau cîteva probleme majore cu care ne cunfruntăm.

Prima problemă - Problema cea mai periculoasa

Savanții prevăd un risc real acela al schimbării rapide și cardinale a climei în următoarele decenii și secole. Putem oare depăși oare acest lucru?

Se știe că un asteroid enorm a lovit pămîntul, aproximativ 65 milioane de ani în urmă. Savanții presupun că, în urma coliziunii, în atmosferă a fost aruncat atît de mult praf, încît lumea s-a aflat timp de trei ani în întuneric. Lumina solară s-a redus considerabil, astfel încît multe plante nu mai puteau crește, temperaturile s-au redus, rețeaua de alimentație s-a distrus și multe specii au dispărut - inclusiv cele mai mari care au existat vre-o dată pe pămînt.

Aceasta este cel puțin una din teoriile de bază care explică dispariția dinozaurilor.Chiar și exemplarele care nu au fost nemijlocit lovite de asteroid au plătit cu viața neșansa de a fi contemporani evenimentului produs.

Conform unei alte teorii, ființele umane au evoluat cu aproximativ șase milioane de ani în urmă, atunci cînd temperaturile au scăzut brusc pe întreaga suprafață a globului, iar cantitatea de precipitații s-a redus considerabil care au dus la dispariția primatelor de rang superior ce au fost nevoite să reacționeze la condițiile date prin două salturi realizate în evoluția lor ca specie, în care în cel de-al doilea salt a apărut primul om.

Schimbările climei au determinat din acel moment destinul omenirii, strămoșii oamenilor reacționînd în mare măsură prin adaptare, prin migrare și prin sporirea inteligenței.

Pînă acum...Ironia situației constă în faptul că noi, oamenii, am reușit să ne păstrăm atît de bine ca specie, încît probabil că singuri ne-am strîns cu ușa.Numărul nostru a crescut în așa măsură încît, dacă o schimbare majoră a climei ne-ar forța să o facem, avem mult mai puțin loc decît înaintașii noștri pentru o migrație de amploare.Iar produsele creierelor noastre mari - industriile, transporturile și alte activități au condus la lucruri nemaiauzite în trecut.Dacă anterior clima globală a schimbat ființele umane, acum acestea par să schimbe clima globală.

Rezultatele acestui fapt sunt incerte, însă, dacă pronosticurile actuale se vor dovedi corecte, schimbările climei din secolul urmator vor fi mai mari decît oricare alte schimbări de la răsăritul civilizației umane.
Principala schimbare la momentul dat are loc în atmosfera Pămîntului.

Acel asteroid enorm care a nimicit dinozaurii,a aruncat nori mari de praf în aer; la rîndul nostru, noi cauzăm ceva mai profund, deși nu la fel de evident.Noi am schimbat și continuăm să o facem în continuare schimbînd balanța gazelor care formează atmosfera, așa numite "gaze de seră" importante cum ar fi bioxidul de carbon , metanul și oxidul nitros.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.