Modificarea - suspendarea si incetarea raporturilor de servicii publice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

D. Dupa nivelul atributiilor titularului functiei publice, functiile publice se impart in trei categorii dupa cum urmeaza:
a)functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici.

Aceasta cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice: secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului, secretar genera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modificarea - suspendarea si incetarea raporturilor de servicii publice

D. Dupa nivelul atributiilor titularului functiei publice, functiile publice se impart in trei categorii dupa cum urmeaza:
a)functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici.

Aceasta cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice: secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului, secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice central, prefect, secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice central, subprefect, inspector guvernamental.

b)functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de conducere.Aceasta categorie cuprinde persoanele numite in una dintre urmatoarele functii publice: director general si director general adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora, director si director adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora, secretar al unitatii administrativ-teritoriale,

director executiv si director executiv adjunct ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora, sef serviciu, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia, sef birou, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia.

c) functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de executie. Din aceasta categorie fac parte:functionarii publici de executie din clasa I sunt persoanele numite in urmatoarele functii publice generale: consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora.

functionarii publici de executie din clasa a II-a sunt persoanele numite in functia publica generala de referent de specialitate, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia. functionarii publici de executie din clasa a III-a sunt persoanele numite in functia publica generala de referent, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia.

Functiile publice de executie sunt structurate pe grade profesionale, dupa cum urmeaza:
a) superior, ca nivel maxim;
b) principal;
c) asistent;
d) debutant.

Am redat clasificarea functiilor publice facuta de legiutor in textul Legii nr.188/1999 (r 2) privind statutul functionarilor publici pentru a evidentia diversitatea fuctiilor publice raportata proportional la diversitatea serviciilor publice.

I.2. NATURA JURIDICA A RAPORTURILOR DINTRE FUNCTIONARUL PUBLIC SI SERVICIUL PUBLIC
Intre functionarii publici, care au fost numiti sau alesi in functiile publice pe care le ocupa, si serviciile publice sunt raporturi administrative, de subordonare fata de conducatorul serviciului public. Aceste raporturi- aceasta subordonare- incepe in momentul investirii in functia publica respective si ia sfarsit la incetarea subordonarii- a raporturilor juridice dintre functionarul public si serviciul public.

Combatand teoria naturii contractual a raporturilor dintre fuctionarul public si serviciul public, Prof. P. Negulescu arata ca functia publica nu poate fi socotita ca avand o natura contractual, caci desi se cere o manifestare de vointa de acceptare din partea celui care solicita functia, totusi aceasta nu constituie decat una din conditiile pentru a se face numirea si ca, numirea in functie nu poate fi un contract sinalagmatic.

In acelasi sens, Prof. A. Teodorescu sustine ca, actul care sta la baza functiei publice este actul de numire, care nu este un contract, caci, spre deosebire de ceea ce se petrece in dreptul privat, unde partile detin drepturile si obligatiile lor de la contractual incheiat, adica de la acordul lor de vointa, in fuctia publica, actul de numire se margineste numai sa proclame pe functionar titular al unor drepturi si obligatii, care deriva de la lege.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.