Modernitatea prozei lui Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Facultate

Romanul, asa cum il gandeste tanarul Eliade trebuie sa porneasca de la o forma de cunoastere si de la trairea actelor fundamentale in sfera existentialismului si a vietii spiritului. Mircea Eliade "nu are o teorie coerenta a romanului si nu s-a gandit nici un moment sa scrie o estetica a romanului modern, asa cum face colegul sau de generatie, Camil Petrescu".4 Ca romancier si om de cultura intere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modernitatea prozei lui Mircea Eliade

Romanul, asa cum il gandeste tanarul Eliade trebuie sa porneasca de la o forma de cunoastere si de la trairea actelor fundamentale in sfera existentialismului si a vietii spiritului. Mircea Eliade "nu are o teorie coerenta a romanului si nu s-a gandit nici un moment sa scrie o estetica a romanului modern, asa cum face colegul sau de generatie, Camil Petrescu".4 Ca romancier si om de cultura interesat de problemele spiritualitatii romanesti, el mediteaza la toate acestea si, nemultumit de solutiile date de generatiile anterioare, isi fixeaza un program.

Unele idei sunt originale, altele sunt curente intr-o epoca in care este descorit Proust si incepe sa fie cunoscut Joyce. Suferind un tot mai accentuat proces de "clasicizare", Eliade se vede obligat sa recunoasca faptul ca, in cadrul genului epic, nu se poate avansa decat lent, revenind si refacand paginile deja scrise. Cu toate acestea, prozatorul ramane un experimentator, dar nu in maniera in care au realizat-o reprezentantii "noului roman", ci prin investigarea unei sfere cu extrem de multe posibilitati, cea a ontologicului. In 1952, recitind romanul lui Faulkner "Zgomotul si furia", Eliade releva limitele monologului interior care creaza o falsa impresie de autenticitate.

In acelasi timp, el se gandeste la un lung articol intitulat "Despre necesitatea romanului-roman", in care doreste sa vorbeasca despre "dimensiunea autonoma, glorioasa, ireductibila a naratiunii, formula readaptata constiintei moderne a mitului si mitologiei".Romancierul recunoaste nevoia ontologica de mituri, de povestiri exemplare pe care - asemenea indivizilor din societatile arhaice - o resimte omul modern, de unde si dorinta de a reabilita "demnitatea metafizica" a naratiunii. Eliade nu crede in disolutia epicului si a personajului, fapt ce il indeparteaza de reprezentantii "noului val" al anilor '50.

"Noul roman" a dovedit ca romanul poate fi o istorie a modului in care romanul se constituie si ca el poate renunta la tipologie si la un "subiect" determinabil. In acest sens, romanul modern poate fi un eseu romanesc, adica o prelungire spre limita de disolutie a epicului a mai vechiului roman de idei. Nu-i nimic de obiectivat la aceste idei. Totul este acceptat, cu exceptia abuzului de teorii in roman asupra caruia atrage atentia si Proust: ideile nu sa nu fie in opera literara ca etichetele lipite pe borcanele de conserva. Fapt care, din nefericire, se petrece din abundenta in romanul secolului nostru.

Romanele lui Eliade sunt, indiferent de formula si ambitiile lor, o explorare a existentei si in spatele ideii, sta, totdeauna, o problematica existentiala. Cu toate ca Eliade scrie proze "experimentialiste", scriitorul crede, ca romanul trebuie sa-ti pastreze structurile traditionale "romanul trebuie sa fie roman"6 . Asta vrea sa spuna: tipologie, destine, naratiune libera, desfasurare normala de fapte, daca se poate fara interventia autorului (sub forma analizei psihologice si nici chiar a naratorului).

Mircea Eliade vrea revigorarea prozei romanesti printr-o infuzie, intai , de spiritualitate si printr-o actualizare a problematicii morale a individului. In limbajul sau, acest proces echivaleaza cu efortul de a nota autenticitatea experientei existentiale si modul in care individul se constituie ca destin. Prozatorul pune accentul pe concretul existential, pe aventura stranie, aproximatia analizei care, in fapt este o desavarsire a atentiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.