Modernistii

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Criticul nu se ocupa de clasici si nu s-a putut sti niciodata ce parere a avut despre Eliade, Carlova, Sihleanu, Deparateanu, Odobescu, Hasdeu, Alecsandri, Eminescu, Creanga, Caragiale, Macedonski. Cand totusi aluzii scurte se fac la acestia, lipsa de stima e batatoare la ochi. "Meditatia" lui Alecsandrescu si "filozofia" lui Eminescu sunt ironizate si se afirma ca "nici Caragiale si nici Eminesc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modernistii

Criticul nu se ocupa de clasici si nu s-a putut sti niciodata ce parere a avut despre Eliade, Carlova, Sihleanu, Deparateanu, Odobescu, Hasdeu, Alecsandri, Eminescu, Creanga, Caragiale, Macedonski. Cand totusi aluzii scurte se fac la acestia, lipsa de stima e batatoare la ochi. "Meditatia" lui Alecsandrescu si "filozofia" lui Eminescu sunt ironizate si se afirma ca "nici Caragiale si nici Eminescu nu vor mai corespunde sensibilitatii epocii". Macedonski era gasit perimat si mediocru, nemeritand "ni cet exces d'honneur, ni cette indignite". Parazitii si Trubadurul de Delavrancea?: "ramana ingropati intre emotiile copilariei!

" Apus de soare?: "mai mult un spectacol intr-un fotoliu". Stilisticeste, E. Lovinescu, scriitor agreabil, a fost multa vreme in cautarea personalitatii sale, profesand la inceput un fals impresionism de divagatie literara in jurul autorilor, in fraze sau prea sacadate, sau prea simetrice si lungi. Personalitatea lui E. Lovinescu s-a revelat, dupa 1919, in polemica. Polemist mare ca si Titu Maiorescu, el s-a specializat in bibeloul grotesc, care presupune o risipire mare de materiale pana ce norocul scoate cateva piese de neuitat. Aci nu intra in discutiune dreptatea ci numai justetea formala a polemicii in sine. Ceea ce este Betia de cuvinte.

"O, divina si subtila inteligenta greceasca, cum te recunosti intr-o
simpla inscriptie votiva! Zevs, Ares, Afrodita, Hermes, Poseidon? Bun.
Dar daca mai sunt si altii? Astarte, Cybela, Istar, zei si zeite ai Siriei, ai Feniciei, ai Chaldeei, ai Persiei? Bun. Dar daca mai sunt si altii? Isis, Osiris, Hor, Amon, Ra, Thot si toti ceilalti zei ai Egiptului cu capete de pisica, de crocodil sau de buha? Bun. Dar daca mai sunt si altii?" etc.

Talentul de critic al lui E. Lovinescu s-a subliniat cu aparitia poeziei noi, in sensul unui impresionism de fundament. Criticul scruteaza opera din toate punctele de vedere, ii stabileste filiatiunea, o aseaza in categoria ce i se potriveste, ii face radiografia interna, intocmeste liste de cuvinte si de imagini, dar toate aceste observatii sunt subsumate unei impresii totale, sublimate intr-o imagine critica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.