Moderare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru culegerea tematicilor, se poate recurge la strigarea de catre grup, repede si fara o ordine anumita a tematicilor despre care participantii vor sa discute. Moderatorul noteaza pe un afis toate propunerile, fara a face comentarii la continutul lor (daca de ex. spune: "asta este chiar interesant", inseamna ca celelalte afirmatii nu au fost atat de interesante, si asta poate inhiba cursantii i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moderare

Pentru culegerea tematicilor, se poate recurge la strigarea de catre grup, repede si fara o ordine anumita a tematicilor despre care participantii vor sa discute. Moderatorul noteaza pe un afis toate propunerile, fara a face comentarii la continutul lor (daca de ex. spune: "asta este chiar interesant", inseamna ca celelalte afirmatii nu au fost atat de interesante, si asta poate inhiba cursantii in exprimarea mai multor opinii).

Dupa ce s-a notat tot, probleme se grupeaza, fiecare participant este rugat sa vina la afis si sa puna 7 puncte (pot fi si mai putine), in dreptul problemelor pe care le considera cele mai importante. La final, moderatorul le numara si scrie cifra cu o carioca in coloana de puncte, si apoi se stabileste o ierarhie.
Atentie la intrebarea dupa care se pun punctele (toti participantii trebuie sa stabileasca importanta avand in vedere aceeasi intrebare). Este o diferenta intre evaluarea la intrebarea "Care este problema mea cea mai importanta?" sau "Care este problema care se poate solutiona cel mai usor?".

Prelucrarea problemei
In aceasta faza are loc prelucrarea propriu-zisa a problemelor. Este bine, ca in aceasta faza grupul sa se imparta in mai multe echipe (nu mai mult de 5 membrii), care sa lucreze in aceeasi sala (nu mai mult de 60 de minute). Moderatorul pune la dispozitia echipelor materiale de lucru (carioci, hartie, panouri etc.). Moderatorul trebuie sa explice, ca in cadrul unei echipe, nu este o nenorocire daca apar discutii contradictorii, ci ca acestea pot fi benefice pentru solutionarea problemelor.

Formarea grupurilor, poate fi facuta dupa ordinea de asezare, prin tragere la sorti, repartizare in functie de simpatie etc.
La formarea grupurilor este important sa se tina seama de functia sau pozitia ierarhica a participantilor (daca vom pune intr-un grup un sef cu un subaltern, este foarte posibil ca subalternul sa nu-si mai spuna punctul de vedere). De regula, trebuie sa avem grupuri omogene.

Rezultatele muncii in echipa sunt prezentate ulterior plenului de catre unul sau doi membrii ai grupului, pe baza afiselor elaborate, nu mai mult de 5-7 minute. La sfarsitul prezentarii, moderatorul intreaba daca problema este gata prelucrata, sau mai trebuie lucrat asupra ei. Daca mai trebuie lucrat, aceasta noua tematica se trece in lista activitatilor si se va relua cu prima ocazie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.