Modelul ultra

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.97

nivel: Liceu

Acesti suporteri sint suporterii ultra. Suporterii ultra sint organizati in grupuri. In interiorul unei galerii din Romania, exista in jur de zece astfel de grupuri. Membrii unui astfel de grup platesc o cotizatie lunara, iar deciziile privind activitatea grupului sint luate intr-un mod democratic - prin vot egal. Trebuie facuta inca de la inceput o distinctie clara: suporterii ultra nu reprezinta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelul ultra

Acesti suporteri sint suporterii ultra. Suporterii ultra sint organizati in grupuri. In interiorul unei galerii din Romania, exista in jur de zece astfel de grupuri. Membrii unui astfel de grup platesc o cotizatie lunara, iar deciziile privind activitatea grupului sint luate intr-un mod democratic - prin vot egal. Trebuie facuta inca de la inceput o distinctie clara: suporterii ultra nu reprezinta ansamblul galeriei unui club, ci numai o parte a acesteia - nucleul ei dur si liderii ei de opinie. De altfel, galeriile au o ierarhie foarte clara, conforma unei structuri piramidale.

Ierarhii Pe prima treapta se gasesc persoanele care vin in peluza galeriei, pentru ca aici biletul este mai ieftin, sau persoanele care doresc sa incurajeze echipa dar care nu fac parte dintr-un grup organizat. Aceste persoane nu au nici un rol de decizie in ceea ce priveste galeria. Ei trebuie sa se conformeze deciziilor liderilor - deciziile suporterilor ultra. Aceste persoane sint, de fapt, niste pseudo-ultra si pentru ca ei se comporta asa numai pe timpul meciului. Pe cea de-a doua treapta a piramidei se gasesc suporterii ultra.

Ei reprezinta liderii de opinie ai galeriei - modelul ce trebuie urmat de ceilalti suporteri. Ei au un rol de decizie in interiorul galeriei initiind diverse forme de incurajare - cintece, aprinderea de torte sau realizarea unor coregrafii. Pe ultima treapta a piramidei se afla liderii galeriei. Acestia provin si ei din rindurile grupurilor ultra. Ei sint cei care initiaza in majoritatea timpului cintecele sau aprinderea de torte, de fumigene.

Ei sint liderii carismatici ai peluzei. Modul ultra de sustinere a echipei favorite a aparut in Italia la sfirsitul anilor '60 si inceputul anilor '70. S-au deosebit inca de la inceput prin modul lor specta-culos de incurajare a favoritilor. Acest model de sustinere a echipei favorite a combinat citeva modele de suporterism deja existente in acea epoca: modelul ita-lian - existenta unor steaguri de pus pe gardurile
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.