Modelul stadial al dezvoltarii morale

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Primele doua stadii, 1 si 2, vizeaza ratiuni de natura morala caracteristice pentru copiii pana la 9 ani la nivelul carora se distinge clar tendinta spre egocentrism. Kohlberg a inclus aceste prime doua stadii intr-un prim nivel pe care l-a si numit preconventional deoarece determinarile specifice acestor stadii nu se bazeaza esential pe reguli si conventii ce ghideaza in general, interaciunile so[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelul stadial al dezvoltarii morale

Primele doua stadii, 1 si 2, vizeaza ratiuni de natura morala caracteristice pentru copiii pana la 9 ani la nivelul carora se distinge clar tendinta spre egocentrism. Kohlberg a inclus aceste prime doua stadii intr-un prim nivel pe care l-a si numit preconventional deoarece determinarile specifice acestor stadii nu se bazeaza esential pe reguli si conventii ce ghideaza in general, interaciunile sociale dintre indivizii maturi. Ratiunile in baza carora actioneaza subiectii la acest nivel sunt mai mult instrumentale.

Copiii respecta reguli pentru ca sunt interesati de evitarea sanctiunilor sau procurarea unor gratificatii ce deriva din aceste asumarea conduitelor prescrise. Urmatoarele doua stadii, 3 si 4, oamenii sunt preocupati de ceilalti oameni. Ei considera ca moralitatea consta in respectarea normelor si conventiilor ca o datorie fatade familie, institutia casatoriei, fata de tara. Kohlberg a inclus aceste doua stadii intr-un al doilea nivel, pe care l-a numit conventional si care caracterizeaza copiii de peste 9 ani pana la varsta adolescentei. Spre exemplu, o persoana conventionala considera total nepotrivit gestul de a da foc drapelului tarii sale.

Ultimul nivel cuprinde stadiile 5 si 6 este numit de autor postconventional pentru ca se dimensioneaza ca cel mai inalt nivel de rationalitate morala dupa cel conventional. Judecatile morale la acest nivel sunt determinate de pattern-uri personale sau principii universale (e.g. justitie, egalitate, respect pentru viata semenilor) mai degraba decat de prescriptiile unor agenti ai autoritatii sau ale vietii sociale.

Oamenii care ating acest nivel de dezvoltare morala percep regulile si legile ca fiind arbitrare dar le respecta pentru ca reglementeaza conduita sociala si in final protejeaza viata celorlalti. Ei considera ca, in unele situatii, este posibil ca drepturile individuale sa eludeze reglementarile legale daca procedurile de aplicare a acestora devin anacronice. Oamenii ating sadiul 5 doar dupa varsta adolescentei. Stadiul 6 este, in viziunea autorului atins in destul de putine cazuri.

Pentru a examina felul in care oamenii gandesc despre moralitate, psihologii au analizat maniera in care subiectii rezolva teoretic dileme morale, cum ar fi " dilema lui Heinz". Ei au cerut acestora sa hotarasca daca un barbat numit Heinz ar trebui sa fure un medicament rar si pe care el nu il poate plati, pentru a putea salva viata sotiei sale bolnava de cancer.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.