Modelul regulilor de productie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.54

nivel: Facultate

Cu alte cuvinte, asertiunile logice de o anumita forma pot fi vazute ca o modalitate de reprezentare procedurala. O reprezentare procedurala este o reprezentare in care cunostintele de control necesare rezolvarii problemei sint inglobate in insasi reprezentarea data. Pentru a utiliza reprezentarea procedurala in rezolvarea problemei, trebuie sa existe un interpretor care urmareste specificatiile d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelul regulilor de productie

Cu alte cuvinte, asertiunile logice de o anumita forma pot fi vazute ca o modalitate de reprezentare procedurala. O reprezentare procedurala este o reprezentare in care cunostintele de control necesare rezolvarii problemei sint inglobate in insasi reprezentarea data. Pentru a utiliza reprezentarea procedurala in rezolvarea problemei, trebuie sa existe un interpretor care urmareste specificatiile de control incluse in reprezentare.

Limbajul Prolog, prezentat in Capitolul 11, este un exemplu de astfel de abordare, in care forma particulara a asertiunilor este aceea a clauzelor Horn. Limbajele bazate pe reguli de productie sint un alt exemplu de reprezentare procedurala a cunostintelor, cu o forma particulara a asertiunilor logice care va fi prezentata in continuare.
Multe dintre cunostintele problemelor ce trebuie rezolvate cu ajutorul programelor de inteligenta artificiala sint exprimate sub forma de implicatie.

Exprimarea acestor cunostinte in logica cu predicate de ordinul I si transformarea formulelor logice in forma clauzala duce uneori la pierderea unor informatii de control pretioase continute in forma directa a implicatiei. De exemplu, forma clauzala este logic echivalenta cu oricare din urmatoarele implicatii: etc. Fiecare din aceste implicatii, insa, contine si informatie de control extralogica, specifica implicatiei, informatie care nu apare in forma clauzala. De multe ori este preferabil sa se utilizeze in rezolvarea problemei implicatiile in forma lor originala, sub forma regulilor de productie.

Utilizarea implicatiilor sub forma de reguli de productie intr-un sistem de rezolvare a problemelor poate creste eficienta sistemului prin eliminarea multiplicarilor introduse de transformarea implicatiilor in forma clauzala.Intr-un model de reprezentare bazat pe reguli de productie, cunostintele despre problema sint reprezentate prin doua tipuri de entitati: reguli si fapte. Regulile sint cunostintele reprezentate de implicatii si exprima cunostinte generale despre domeniul problemei de rezolvat.

Faptele sint asertiuni unitare si reprezinta cunostintele specifice care descriu un caz particular, i.e. o instanta a problemei de rezolvat.
Regulile de productie sint formate din doua componente: partea stinga a regulii, prescurtat din limba engleza LHS, numita si antecedent, premisa, conditie sau situatie, si partea dreapta a regulii, prescurtat din limba engleza RHS, numita si consecinta, concluzie, actiune sau raspuns.

Legatura logica intre partea stinga si partea dreapta a regulii este implicatia, in sensul ca adevarul partii stingi determina adevarul partii drepte a regulii, deci . Pornind de la structura de control decizionala "if-then" comuna limbajelor de programare, cele mai multe limbaje bazate pe reguli folosesc cuvintele cheie if then (uneori when do), in romaneste daca atunci, pentru a marca partea stinga, respectiv partea dreapta a regulii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.