Modelul cultural socio-romanesc si cel japonez

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.94

nivel: Facultate

Toate aceste lucruri cumuleaza realitatea de astazi si anume faptul ca societatea romaneasca este in imposibilitatea de a tine pasul cu societatea europeana. Originea acestei imposibilitati dateaza din anul 1918, cand a avut loc Marea Unire. Incepand de atunci, cetatenii Romaniei au incercat sa gaseasca o identitate culturii lor. Problema aceasta a aparut din cauza absentei unor scoli de gandire, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelul cultural socio-romanesc si cel japonez

Toate aceste lucruri cumuleaza realitatea de astazi si anume faptul ca societatea romaneasca este in imposibilitatea de a tine pasul cu societatea europeana. Originea acestei imposibilitati dateaza din anul 1918, cand a avut loc Marea Unire. Incepand de atunci, cetatenii Romaniei au incercat sa gaseasca o identitate culturii lor. Problema aceasta a aparut din cauza absentei unor scoli de gandire, precum cele franceze sau germane. La acestea se adauga si influentele pe care celelalte tari le-au avut, occidentale si orientale.

Romania a fost dusa pana la pragul extinctiei si, fiind slabita, a fost absorbita de putere, care a facut-o sa se rupa de restul teritoriilor europene, pentru un timp. In urma rupturii, s-a creat o letargie psihologica a populatiei, ea devenind usor manipulata de politica tarii.
In urma crearii acestui mediu, leadershipul a fost partial afectat, in organizatii stabilindu-se culturi bazate pe competitie, pe putere si pe opozitie. Totusi, s-a mentinut cultura de autodezvoltare, romanii continuand sa manifeste dorinta de a fi mai buni in ceea ce fac.

Pe de alta parte, cultura societatii japoneze a avut parte de un alt fel de proces de formare. Ea cuprinde patru mari influente, care se combina armonios, si anume: shintoism, budhism, taoism si confucianism. Astfel se incorporeaza codul bushido, adica codul samurailor, in vietile oamenilor. Acesta se refera la loialitatea care exista intre maestru si discipol si la respectul pe care acesta il poarta, ea fiind prezenta pana si in familie. De asemenea, acest amestec de curente pune bazele eticii japoneze, in care disciplina mentala, compasiunea fata de natura si dragostea fata de fiintele umane contribuie la intelepciunea pe care o acumuleaza un manager japonez.

Japonezii sunt concentrati pe munca in echipa. Din aceasta cauza, un japonez nu se defineste prin cine este el, ci, mai degraba, carui grup ii apartine. Inca de mici ei sunt angrenati in jocuri si munca de echipa. Datorita valorilor pe care le au, leadershipul este sustinut inca de la o varsta frageda, contribuindu-se la autodezvoltarea individului spre o persoana mai buna. Intre doi japonezi exista o singura relatie si anume oyabun-kobun.

Aceasta presupune o tratare corecta a kobunilor altfel oya isi va pierde fii. Exista doar un singur oya si mai multi kobuni. Asta inseamna ca managerul cu vechime este superior celorlalti, el fiind asemenea unui mentor pentru ei. Tot acesta e cel care ii protejeaza si le castiga prietenia. Relatia oyabun-kobun creeaza relatii bivalente care pun bazele organizatiei culturii japoneze, realizandu-se un sistem static prin care nimeni nu poate sa se strecoare sa ajunga in varf.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.