Modele statistice de evaluare a actiunilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rentabilitatea unei actiuni este determinata de doua componente ale cistigului intr-o astfel de investitie ;dividendul si cresterea valorii de piata. Motivatia investitorului de a cumpara o actiune imediat dupa emisiunea ei este dividendul net pe care il aduce aceasta actiune.Dar orice actiune suscita interesul investitorului si pentru o alta componenta a rentabilitatii si anume cresterea valorii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele statistice de evaluare a actiunilor

Rentabilitatea unei actiuni este determinata de doua componente ale cistigului intr-o astfel de investitie ;dividendul si cresterea valorii de piata. Motivatia investitorului de a cumpara o actiune imediat dupa emisiunea ei este dividendul net pe care il aduce aceasta actiune.Dar orice actiune suscita interesul investitorului si pentru o alta componenta a rentabilitatii si anume cresterea valorii de piata in raport cu pretul de achizitie.

Aceasta ultima motivatie este cea care determina o circulatie bursiera mai mult sau mai putin activa a actiunilor in functie de cistigul scontat prin speculatia bursiera.Asadar, rentabilitatea unei actiuni cuprinde dividendul net (D1) si diferenta de curs dintre pretul de piata (P1) si pretul de achizitie (P0) al respectivei actiuni . Deci, rata rentabilitatii unei actiuni se poate determina astfel :Calculul ex-post al rentabilitatii are numai aplicatii statistice. Un investitor este interesat de rentabilitatea viitoare a titlului pe care il achizitioneaza la momentul t0. Pentru aceasta , calculul rentabilitatii viitoare se bazeaza pe studiul rentabilitatilor individuale intr-o perioada de timp (de exempiu, un an).

Seria statistica puate fi compusa din ratele rentabilitatii inregistrate lunar, saptamanal sau la fiecare sedinta. Pe baza frecventelor absolute de aparitie se calculeaza frecventele relative. Pentru a studia speranta matematica de a realiza in vutor o anumita rentabilitate este necesara studierea legii de probabilitate care modeleaza cel mai bine repartitia ratelor de rentabilitate.

Numeroasele studii efectuate pe baza unor serii statistice de date au condus la concluzia ca legea de repartitie care aproximeaza foarte blne distributia ratelor rentabilitatii este legea normala. Pe baza acestora, se poate calcula speranta matematica de obtinere a rentabilitatii, prin deterrninarea valorii medii a rentabilitatii individuale,astfel:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.