Modele si practici de guvernanta corporativa

7x puncte

categorie: Drept

nota: 4.00

nivel: Facultate

Referat despre Modele si practici de guvernanta corporativa
La 19 februarie 2003, Jeffrey Skilling, confruntat cu 35 de capete de acuzare, de la frauda la inside la declaratii financiare false, se declara nevinovat pe toata linia. Fostul trezorier al Enron, Ben Glisan, se recunoaste vinovat, in septembrie, de frauda si este condamnat la cinci ani de inchisoare, fiind primul oficial al compa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele si practici de guvernanta corporativa

Referat despre Modele si practici de guvernanta corporativa
La 19 februarie 2003, Jeffrey Skilling, confruntat cu 35 de capete de acuzare, de la frauda la inside la declaratii financiare false, se declara nevinovat pe toata linia. Fostul trezorier al Enron, Ben Glisan, se recunoaste vinovat, in septembrie, de frauda si este condamnat la cinci ani de inchisoare, fiind primul oficial al companiei care intra la inchisoare. Incepe restructurarea Enron, prin impartirea in doua companii una cu activele din America si una cu cele din strainatate, iar suma estimata sa poata fi recuperata de creditori in urma falimentului este estimata la o cincime din totalul datorat de 67 miliarde de dolari.

In luna iulie, Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energetic (FERC) a cerut companiei Enron sa returneze 32 milioane de dolari (24,6 milioane de euro) din profituri, din cauza relatiilor dubioase de afaceri cu El Paso Electric Corporation pe perioada crizei de energie. Cele 11 state din vest afectate au fost Washington, Oregon, California, Idaho, Montana, Wyoming, Colorado, Utah, Arizona, New Mexico si Nevada.

Ca urmare, compania Enron a anuntat ca va plati suma de 1,552 miliarde de dolari pentru rezolvarea unor dispute privind manipularea, intre 1997 si 2003, a preturilor la energie si gaze naturale. In timpul crizei, in 2000 si 2001 in statele vestice ale SUA, preturile la energie au crescut semnificativ. Printre cei care vor primi despagubiri se numara si divizia de utilitati a Pacific Gas & Electric, cea a Edison International - Southern California Edison - una dintre diviziile Sempra Energy - Gas & Electric - Departamentul de resurse de apa din California. Situatia dificila in care se gaseste compania Enron afecteazaa si activitatea grupurilor financiare, primele institutii care au anuntat ca au inregistrat pierderi din cauza falimentului fiind ABN Amro, ING Group, J.P. Morgan Chase & Co Inc si Abbey National Plc.
Citigroup, cel mai puternic grup financiar din lume, este anchetat in urma unor acuzatii de a fi ajutat Enron, gigantul energetic falimentar, sa isi ascunda o parte din datorii.

Echipa de investigatii, formata din membri ai Congresului american, ancheteaza masura in care o serie de tranzactii, care nu au fost de la inceput facute publice, au fost utilizate pentru a incalca reglementarile contabile. Presa mentioneaza doua tranzactii, cunoscute sub denumirea de Bacchus si Sundance, despre care anchetatorii cred ca au fost structurate in asa fel incat sa mareasca fara un suport real profiturile Enron.

Un alt contract fals a fost incheiat si cu banca de investitii Merrill Lynch in 1999. Aceasta tranzactie consta in vanzarea fictiva catre banca respectiva a trei ambarcatiuni ce contineau generatoare electrice si care se aflau ancorate pe coasta Nigeriei, cu scopul de a imbunatati registrele financiare ale companiei. Vanzarea s-a dovedit a nu fi decat un credit mascat. Operatiunea financiara cercetata a vizat o crestere artificiala a incasarilor Enron de 12 milioane dolari, cifra mica in contextul enormului scandal financiar in care era implicata compania.
Ca urmare a acestei tranzactii, fostii bancheri de la Merrill Lynch, Robert Furst si William Fuhs au primit cate 3 ani si o luna de inchisoare fiecare.

Cand a dat faliment, mii de oameni au ramas pe drumuri si si-au pierdut si pensiile, care fusesera investite in actiuni Enron, ajunse hartii fara valoare. Justitia a considerat ca Ken Lay a ascuns adevarata stare a finantelor companiei in lunile de dinaintea prabusirii si ca a comis si o serie de infractiuni fiscale.

Au fost ascunse pierderi uriase in conturile unor companii din paradisuri fiscale, prin intermediul unor scheme complicate de contabilitate, care s-au intins pe durata mai multor ani. De-a lungul existentei Enron, Ken Lay a fost aproape tot timpul presedinte sau director executiv. Insa a pretins ca, spre sfarsit, pozitia sa era mai mult onorifica si ca nu stia nimic de manevrele financiare care au precedat colapsul. Fostul sau coleg, directorul Jeffrey Skilling, a fost condamnat pentru capete de acuzare si mai numeroase, in acelasi dosar al prabusirii corporatiei Enron. Ei sunt acuzati ca au mintit in legatura cu bunul mers al finantelor companiei, in acelasi timp debarasandu-se de actiuni valorand jumatate de miliard de dolari.

In momentul falimentului compania avea datorii de aproximativ 31,8 miliarde de dolari. Lay a murit inainte ca tribunalul sa pronunte o sentinta impotriva lui, ceea ce anuleaza formal verdictul de vinovatie. Proceduri judiciare suplimentare sunt acum necesare pentru a se putea ajunge la executia bunurilor detinute de Lay. Aceasta amanare ii scuteste deocamdata pe colaboratorii sai de la ruina financiara.
Juriul a luat decizia de a da verdictul de vinovatie impotriva lui Kenneth Lay si a lui Jeffrey Skilling, acuzati ca i-au mintit in mod repetat pe investitorii si angajatii Enron, avand cunostinta de folosirea unor stratageme contabile menite sa ascunda pierderi uriase si initiative esuate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.