Modele si experiente de viata pilduitoare in literatura pentru copii si tineriI VIII

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

Multa vreme au discutat in aceasta maniera,tatal si fiul.Avocatul a mai povestit si despre nunta sa cu o zestre de patruzeci de mii,a descris calatoriile sale in Nijnii,divortul care l-a costat zece mii.Batranul asculta,plesnea din palme,hohotea.Vai ,minte!Ho-ho-ho!Nu stiam,Surenika,cum ca esti mester la facut gogosi!Ho-ho-ho!Nu ti-o zic ca dojana.Imi place sa te ascult.Spune,spune!Hai ca am lungi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele si experiente de viata pilduitoare in literatura pentru copii si tineriI VIII

Multa vreme au discutat in aceasta maniera,tatal si fiul.Avocatul a mai povestit si despre nunta sa cu o zestre de patruzeci de mii,a descris calatoriile sale in Nijnii,divortul care l-a costat zece mii.Batranul asculta,plesnea din palme,hohotea.Vai ,minte!Ho-ho-ho!Nu stiam,Surenika,cum ca esti mester la facut gogosi!Ho-ho-ho!Nu ti-o zic ca dojana.Imi place sa te ascult.Spune,spune!Hai ca am lungit vorba,incheie avocatul,ridicandu-se de la masa.Maine e procesul si eu nu am citit inca dosarul.Adio.Conducandu-si fiul in dormitor,parintele Sava nu mai putea de incantare.

L-ai vazut cum e? A? - ii sopti el bucataresei.Asta-I el... Universitant, umanist,emansipe,dar nu s-a rusinat sa-l viziteze pe mosneag.Si-a uitat tatal,dar dintr-odata si l-a amintit.I-a trasnit si si-a amintit.Si-a zis:hai sa-mi amintesc de batranul meu mucegai!Ho-ho-ho.Bun fecior!Cuminte fecior!Ai bagat de seama?El vorbeste cu mine ca si cu un egal...Ma intelege,carevasazica.Pacat ca nu l-am chemat pe diacon sa-l vada si el.

La miezul noptii,dupa ce isi citi "pravila" si ii comanda babei pranzul de a doua zi,parintele Sava mai privi o data in camera fiului.
Fiul continua sa citeasca,sa bea si sa fumeze.E timpul sa dormi...,dezbraca-te si stinge lumanarea...ii zise batranul aducand in camera miros de tamaie si lumanare arsa.E ceasul al doisprezecelea...A doua sticla?!Oho!Fara vin nu se poate,tataie...Nu te insufletesti,nu poti face treaba.Sava se aseza pe pat,tacu si incepu:Iata,frate,care-i povestea...M-da...nu stiu,voi mai trai,te voi mai vedea vreodata,de aceea mai bine este sa-ti las astazi testamentul meu...

Vezi....In toti acesti patruzeci de ani de slujire eu am agonisit pentru tine o mie cinci sute de ruble.Cand voi muri,sa le iei,dar...Parintele Sava isi sufla nasul cu solemnitate si continua:Dar sa nu-i risipesti si sa-i pastrezi ...Si te rog,dupa moartea mea,sa-i trimiti nepoatei Varenika o suta de ruble.Daca nu-ti va parea rau,sa-i trimiti si Zinaidei 200.Ele sunt orfane.Poti sa le trimiti pe toate o mie cinci sute...Eu nu am nevoie de ele,tataie...Minti?Vorbesc serios...oricum o sa le risipesc!

Hm...dar eu le-am agonisit! - se supara Sava.Fiecare copeica am pastrat-o pentru tine...Da-mi voie sa pun banii tai sub sticla,ca semn al iubirii paterne,dar altfel eu nu am nevoie de ei...O mie si jumatate - pfi!
Ei,cum vrei...Daca as fi stiut,nu i-as fi pastrat,nu mi-as fi batut capul...Dormi!Parintele Sava facu semnul crucii peste avocat si iesi.Era putin jignit...Atitudinea nepasatoare si brutala a fiului sau fata de agoniseala lui de patruzeci de ani il puse in incurcatura.Dar sentimentul jignirii si al confuziei ii trecura indata...

Batranul simti iara nevoia sa palavrageasca cu fiul,sa discute ca intre doi oameni invatati,sa-si aminteasca trecutul,dar nu mai indraznea sa-l deranjeze pe avocatul atat de ocupat.Umbla cat umbla prin camerele intunecoase,apoi se gandi si se duse in hol, sa se uite la blana fiului.Lasandu-se prada uitarii,din cauza multumirii parintesti,el insfaca blana cu amandoua mainile si incepu s-o imbratiseze,sa o sarute si sa o binecuvanteze,de parca nu era o blana,ci insusi fiul, "universitantul"...de dormit,nici nu mai putea fi vorba.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.