Modele epice in romanul interbelic - studiu de caz

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.60

nivel: Liceu

Spatiul literar incepe sa se structureze prin aceasta confluenta a elementelor relationate si transformate in harta imagistica, alcatuita dintr-o multime de piese imponderabile, unite insa intr-un cadru comun, prin semnificatii convergente.

Literatura face parte din categoria artelor frumoase, alaturi de muzica, arhitectura, sculptura, pictura, teatru si film. Peisajul inconjurato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele epice in romanul interbelic - studiu de caz

Spatiul literar incepe sa se structureze prin aceasta confluenta a elementelor relationate si transformate in harta imagistica, alcatuita dintr-o multime de piese imponderabile, unite insa intr-un cadru comun, prin semnificatii convergente.

Literatura face parte din categoria artelor frumoase, alaturi de muzica, arhitectura, sculptura, pictura, teatru si film. Peisajul inconjurator, fiinta umana, avatarurile existentiale, insasi conditia umana i-au impresionat puternic pe scriitori, pe artistii plastici, mai tarziu pe cei angajati in sustinerea artelor moderne.

"Deschisa cu generozitate spre ideile si operele majore ale culturii si literaturii universale, literatura romana si-a adaugat, in acelasi timp, dimensiuni si aspecte stilistice noi."1 Asa cum la inceputurile artistice ale omenirii a existat un sincretism al artelor, din care apoi s-au decelat campuri de creatie unitare stilistic, bine constituite, interferenta artelor este o constanta a viziunii artistice a omului asupra lumii.

Multi artisti au dovedit, de altfel, o pluritate de manifestari, imbinand literatura mai ales cu teatrul si cu muzica, dar si cu dansul, pictura, apoi in secolele tehnologice, cu cinematografia si artele vizuale. Intre toate acestea, literatura este un receptacul al celorlalte, un mijloc de exprimare prin sistemul universal al limbajului.

2. Romanul romanesc istorie si tipologie:"Romanul este singurul gen in devenire, inca necristalizat [...]. Dintre marile genuri, sigur romanul este mai tanar decat scrierea si cartile si doar el este adaptat organic noilor forme de receptare tacuta, adica lecturii. Dar, ceea ce este mai important, romanul, spre deosebire de alte genuri, nu poseda canoane: doar anumite modele de roman sunt istoriceste durabile, dar nu canonul genului ca atare."2

Fiind o specie a genului epic, foarte complexa, cu traditii stravechi in literatura popoarelor, romanul se caracterizeaza, in general, prin amploarea desfasurarii actiunii, in centrul careia se afla, de obicei, mai multe personaje, prin reflectarea cadrului social si geografic, prin posibilitatea de a investiga procesele de transformare psihologica a omului sub influenta conditiilor concrete de viata, ca si prin libertatea aproape neingradita a autorului de a situa actiunea pe coordonatele timpului.

Istoria romanului romanesc incepe cu "Istoria hieroglifica" a lui Dimitrie Cantemir, continua printr-o serie de incercari de la jumatatea secolului al XIX-lea, dintre care mai importante sunt "Manoil" (1855) si "Elena" (1862), de Dimitrie Bolintineanu, "Ciocoii vechi si noi" (1863) al lui Nicolae Filimon, si dobandeste o anume maturitate prin "Mara" (1906), de Ioan Slavici, si prin "Viata la tara" (1898) si "Tanase Scatiu" (1907), de Duiliu Zamfirescu.

Romanul romanesc atinge treapta maturizarii depline in perioada interbelica, dupa sase decenii de incercari mai mult sau mai putin izbutite.Dintre factorii care au determinat acest fenomen amintim: mutatiile fundamentale in mentalitatea culturala si intelectuala, schimbarea perceptiei asupra speciei literare, stimularea interesului scriitorilor si al publicului pentru problema romanului prin dezbaterile si articolele din presa literara a vremii, necesitatea sincronizarii literaturii romane cu aceea europeana, dar si aparitia unei generatii de prozatori talentati.

Literatura romana arde etapele si, in numai doua decenii, romanul traverseaza varste diferite, trecand de la Aİrealismul epicA>>, orientat exclusiv spre lumea exterioara, la Aİrealismul subiectivA>>, interesat sa descopere realitatea infinit mai complexa a spiritului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.