Modele de politici sociale, modelul latin de bunastare: Spania, Grecia, Portugalia

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.29

nivel: Facultate

Referatul contine 10 pagini in format pdf.

Trateaza modelul latin al statului bunastarii cu referire in special la statul spaniol al bunastarii.


Intr-un moment in care criza financiara a devenit o criza care afecteaza modelul social, intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: incontro ne indreptam? Realitatea ultimilor zeci de ani arata ca o crestere econo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele de politici sociale, modelul latin de bunastare: Spania, Grecia, Portugalia

Referatul contine 10 pagini in format pdf.

Trateaza modelul latin al statului bunastarii cu referire in special la statul spaniol al bunastarii.


Intr-un moment in care criza financiara a devenit o criza care afecteaza modelul social, intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: incontro ne indreptam? Realitatea ultimilor zeci de ani arata ca o crestere economica in sine a societatii nu numai ca nu genereaza si o distribuire a resurselor dar, mai mult, situeaza saracia pe un loc nesemnificativ. Pentru a face fata crizei trebuie, prin urmare, sa se chestioneze insasi structura statului bunastarii, iar saracia si excluziunea sociala sa fie tratate ca probleme ale societatii.

De aici se naste o provocare esentiala: daca toate crizele economice redefinesc relatiile sociale, criza actuala o face deja intr-un mod notabil si totodata, prin intermediul relatiilor sociale se accentueaza un schimb care afecteaza structurile sociale. Este inevitabila in acest sens sarcina de a crea conditii in societate pentru ca cei exclusi, cei saraci, etc. sa nu ramana exclusi, ci dimpotriva, integrati.

Pornind de la aceasta premiza, putem spune ca politicile sociale vin ca raspuns la problemele sociale ale unei comunitati sau ale unor grupuri expuse in masura mai mare diferitelor riscuri.

Avand in vedere realitatea sociala, caracterul dinamic ale politicilor sociale, diferentele culturale, politice, sociale si economice ale tarilor de pe continentul european (si nu numai), este dificil sa definim politicile sociale, acestea gasindu-se practic la confluenta mediilor economic, institutional si politic al unei tari.

De-a lungul timpului, mai multi autori au incercat sa dea o definitie a politicilor sociale dar, la prima vedere, acestea reprezinta un cumul de activitati intreprinse de catre stat, cu scopul de a asigura bunastarea cetatenilor, cu alte cuvinte reprezinta interventia statului pentru modificarea dezirabila a proceselor sociale caracteristice incercand, prin mecanismele proprii distribuirea si redistribuirea resurselor existente intr-o comunitate si realizarea bunastarii colective. Unii teoreticieni generalizeaza chiar acest concept al politicilor sociale, incluzand in sfera acestora si programele si activitatile organizatiilor non-guvernamentale, dar care au un obiectiv similar; acela de a modifica intr-un anumit sens realitatea sociala pentru a crea acea dezirabilitate colectiva.

De-a lungul ultimului secol, statul si-a amplificat si diversificat functiile, atat in ceea ce priveste redistribuirea veniturilor cat si reglementarea unor activitati si prestarea serviciilor sociale. Dar, pentru asigurarea bunastarii, mai sunt si alti factori care participa cum ar fi chiar persoanele (ca indivizi), familiile, comunitatile, asociatiile, etc.

Ponderea dintre influenta statului si a celorlalti factori este diferita (uneori chiar intr-o masura foarte mare), ea fiind influentata de istorie, de diferentele dintre tari si constituie chiar un criteriu important pentru a creea diferite tipologii si modele de politici sociale.

In eseul "Citizens and social class", Thomas Humprey Marshall spunea ca: "Obiectivul declarat explicit al politicii sociale a secolului XX este bunastarea".

Iar Catalin Zamfir afirma in "Politici sociale. Romania in context european" ca: "Orice stat are o politica sociala proprie, carcaterizata prin anumite obiective specifice. Ceea ce apare nou insa in politica sociala a societatilor dezvoltate din ultimele 6-7 decenii, cu radacini chiar la la sfarsitul secolului trecur, este considerarea bunastarii ca un obiectiv central."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.