Modele de organizare politica si sociala in Grecia Antica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Facultate

In mil II i.Hr., in regiune si in special in Balcani au sosit populatiile indoeuropene. Din cadrul acestora, tracii s-au stabilit la sud de Dunare, pe teritoriul Bulgariei, insa alte 2 triburi, ionienii si aheii s-au asezat in sudul Greciei si respectiv in Thesalia si Peloponez.In cultura si civilizatia greaca rolul de institutie politica in faza timpurie a reprezentat-o cetatea. Prin excelenta, c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele de organizare politica si sociala in Grecia Antica

In mil II i.Hr., in regiune si in special in Balcani au sosit populatiile indoeuropene. Din cadrul acestora, tracii s-au stabilit la sud de Dunare, pe teritoriul Bulgariei, insa alte 2 triburi, ionienii si aheii s-au asezat in sudul Greciei si respectiv in Thesalia si Peloponez.In cultura si civilizatia greaca rolul de institutie politica in faza timpurie a reprezentat-o cetatea. Prin excelenta, cetatea greaca a reprezentat o confederatie a mai multor grupari.

Daca luam, spre exemplu, cazul Atenei vis-a-vis de aceste grupari, cetateanul atenian era in primul rand membru al familiei, apoi membru al unei fratrii, inteleasa ca uniune de familii, apoi membru al unui trib si, in fine, membru al cetatii. Fratria si tribul reprezentau deja structuri administrative subordonate cetatii. La vechii greci, orice nou-nascut devenea membru de drept al familiei, dupa 10 zile, de la nastere, intrarea in familie fiind marcata printr-o ceremonie religioasa. La varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, tinerii greci erau primiti in cetate, cu aceasta ocazie depunand un juramant pt respectarea religiei cetatii; erau initiati in cultul public, devenind cetateni.

Familia greaca, sau oikia, era compusa din soti, copii si sclavi. In aceasta privinta putandu-se eventual chiar discuta despre o prima forma a familiei extinse. Unitatea sociala superioara, respectiv fratria sau kome, reprezenta mai degraba o uniune militara si care se remarca printr-un cult propriu, prin dreptul de proprietate si prin justitia interioara. Forma superioara fratriei, respectiv tribul, mentine aceleasi trasaturi fundamentale in materie de viata religioasa, justitie si economie, particularitatea distincta reprezentand-o prezenta capeteniei.

Acelasi lucru se poate afirma despre cetate, respectiv polis, unde apare un cult comun si o guvernare comuna de aceasta data. Cetatea sau polisul sunt atestate inca din sec 4 i.Hr. Cetatea greaca functioneaza aidoma unui mic stat, continand una sau mai multe acropole, avand in prima instanta rol defensiv, existenta zidurilor de aparare, prezenta unei piete, cunoscuta la greci sub denumirea de "agora" si impartirea cetatenilor in fratrii si triburi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.