Modele culturale la rusii staroveri si reflectarea lor in literatura

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.59

nivel: Facultate

Evolutia schismei. Aparitia sectelor si gruparilor religioase. Ierarhia de la Fantana Alba .Schisma religioasa nu s-a produs in Rusia dintr-o data. Trecerea la noul ritual se facea intr-un ritm foarte lent, cu multe semne de intrebare si oscilatii, cu perioade de stagnare si revenire la traditia veche.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea raskolul fusese mai mult rezultatul o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele culturale la rusii staroveri si reflectarea lor in literatura

Evolutia schismei. Aparitia sectelor si gruparilor religioase. Ierarhia de la Fantana Alba .Schisma religioasa nu s-a produs in Rusia dintr-o data. Trecerea la noul ritual se facea intr-un ritm foarte lent, cu multe semne de intrebare si oscilatii, cu perioade de stagnare si revenire la traditia veche.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea raskolul fusese mai mult rezultatul opozitiei traditionalismului rus, exprimare a protestului poporului impotriva influentei straine, impotriva innoirilor in viata sociala, si in primul rand impotriva autocratiei lui Nikon. El s-a intins din Moscova in toata Rusia si la inceput avea un caracter pur religios.

Ulterior, cand schisma s-a inradacinat, prigoana, chinurile indurate de martirii ei i-au conferit un statut aparte, si caracteristici noi: un respect deosebit pentru tot ce este vechi, pentru traditie, credinta nestramutata in orice ritual, in orice obicei care data dinainte de Nikon. Apoi, in timp, sub stindardul ideologic al raskolului s-au acumulat si alte componente pe langa cele religioase, in primul rand cele de sorginte sociala.

In regiunile unde s-a stabilit un numar mai mare de fugari au luat nastere centrele spirituale ale staroverilor, concentrate in manastiri si schituri, unde se analizau si se rezolvau problemele importante de la inceputurile schismei.Pe de alta parte, cand bratul puterii a reusit sa ajunga si in aceste zone indepartate, multi dintre adeptii vechilor traditii religioase au parasit Rusia, indreptandu-se spre Turcia, Austria, Polonia, Tarile Romane, China, Japonia, iar ulterior spre Brazilia, Australia, SUA, Canada. In Romania staroverii sunt cunoscuti sub numele de lipoveni, sau mai nou, de rusi-lipoveni. Ei locuiesc in asezari compacte in Moldova si in Dobrogea.

La sfarsitul secolului al XVII-lea, ca rezultat al reformelor introduse in biserica de patriarhul Nikon, cei care nu au acceptat schimbarile s-au divizat in doua parti: una traditionalista-moderata si una conservatoare. Aceasta scindare a fost determinata in mare parte de faptul ca staroverii erau raspanditi pe teritorii intinse, formand comunitati razlete, fara un lider comun, intre care au aparut in timp divergente legate de interpretarea textelor sacre, de felul cum trebuie sa aiba loc liturghia, de ritual.

O problema principiala o reprezenta atitudinea fata de slujitorii bisericii. Numarul preotilor hirotonisiti inaintea reformei lui Nikon scadea si staroverii moderati, care considerau absolut necesara prezenta clericului pentru savarsirea sfintelor taine, i-au acceptat pe cei care, din diverse motive, paraseau biserica oficiala (asa-numitii preoti fugari). Conservatorii au refuzat categoric acest compromis, declarand ca dupa schisma nu mai exista preoti adevarati si nici ierarhie bisericeasca. Prima grupa o constituie adeptii cultului sacerdotal - rus. пепеC+<, cea de-a doua - ?"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.