Modele bazate pe portofoliu de activitati

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Ca urmare a acestor caracteristici, creste rolul optiunilor strategice de diversificare si innoire a productiei, de adaptare permanenta a acesteia la noile exigente ale mediului concurential. Avand in vedere aceasta cerinta, modelele bazate pe portofoliu de activitati se caracterizeaza printr-o analiza atenta a diverselor domenii de afaceri din cadrul intreprinderii sub raportul etapelor ciclului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modele bazate pe portofoliu de activitati

Ca urmare a acestor caracteristici, creste rolul optiunilor strategice de diversificare si innoire a productiei, de adaptare permanenta a acesteia la noile exigente ale mediului concurential. Avand in vedere aceasta cerinta, modelele bazate pe portofoliu de activitati se caracterizeaza printr-o analiza atenta a diverselor domenii de afaceri din cadrul intreprinderii sub raportul etapelor ciclului de viata al acestora. Scopul urmarit consta in asigurarea unui portofoliu de activitati echilibrat, bazat pe aplicarea unor strategii diferentiate si adaptate trasaturilor care definesc diferitele etape ale ciclului de viata al activitatilor analizate.

Deasemenea, in conditiile incetinirii cresterii economice, accentuarii fenomenelor inflationis- te, amplificarii numarului producatorilor angajati in acelasi domeniu si a gradului lor de competitivi- tate, se inregistreaza o marire semnificativa a necesitatilor de resurse financiare ale firmelor angaja- te in diverse afaceri. Aceasta impune o integrare mai buna a variabilei financiare in reflectia strate- gica, mai ales in varianta de diversificare a portofoliului de activitati al firmelor.

Modelele bazate pe portofoliu de activitati asigura aceasta cerinta prin studierea aprofundata a diferitelor afaceri ale intreprinderii sub raportul posibilitatilor acestora de regenerare a resurselor financiare investite.In acelasi timp, pentri o mai buna adaptare a firmei la noile exigente ale mediului concuren- tial, modelele de reflectie strategica folosite in cazul unor portofolii de activitati diversificate se bazeaza pe o analiza amanuntita si multicriteriala a gradului de competitivitate asigurat de diferitele domenii dee afaceri in care este implantata sau doreste sa se implanteze firma respectiva.

In acest context, modelele bazate pe portofoliu de activitati au adus in prim plan cerinta de integrare a strategiilor segmentiale intr-o strategie concurentiala globala, adaptata la posibilitatile firmei si la exigentele mediului de competitie. Pentru aceasta, modelele de reflectie strategica incluse in aceasta categorie se bazeaza pe construirea unor matrici intr-un grafic bicriterial, prin utilizarea unei perechi de variabile strategice relevante, cu ajutorul carora se analizeaza comparativ pozitia diferitelor activitati din portofoliul firmei si se definesc strategiile specifice lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.