Modelarea pietelor de optiuni

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O relatie importanta exista intre valoarea unei optiuni put si cea a unei optiuni call, care au aceeasi data de expirare, acelasi pret de exercitare si acelasi activ de baza (in cazul de fata, actiuni). In scopul demonstrarii acestei relatii si a concentrarii asupra relatiei de arbitraj, se presupune ca nu exista costuri ale tranzactiilor, marje sau taxe. Conform acestei relatii, pretul unei optiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelarea pietelor de optiuni

O relatie importanta exista intre valoarea unei optiuni put si cea a unei optiuni call, care au aceeasi data de expirare, acelasi pret de exercitare si acelasi activ de baza (in cazul de fata, actiuni). In scopul demonstrarii acestei relatii si a concentrarii asupra relatiei de arbitraj, se presupune ca nu exista costuri ale tranzactiilor, marje sau taxe. Conform acestei relatii, pretul unei optiuni put europene, pe o singura actiune ce nu plateste dividende trebu-ie sa fie egal cu valoarea combinata a unei optiuni call, pe o actiune de acelasi tip, a unei pozitii short intr-o actiune de acelasi tip si a unei investitii virtual lipsite de risc (cumparare de obligatiuni guvernamentale), egala cu valoarea actualizata a pretului de exercitare.

Alternativ, pretul unei optiuni call europene trebuie sa fie egal cu pretul unei optiuni put, plus o suma egala cu pretul curent al activului de baza (pozitie long in activul respectiv), minus investitia fara risc a unei sume egala cu valoarea actualizata a pretului de exercitare. Daca oricare dintre aceste relatii nu este respectata, arbitragistii pot realiza un profit sigur, fara nici o investitie initiala, prin vanzarea optiunii supraevaluate si folosind suma obtinuta pentru cumpararea optiunii subevaluate si asumarea pozitiilor descrise mai sus in actiunile si obligatiunile respective.

De exemplu, daca preturile call sunt prea mari, in raport cu preturile put, arbitragistul poate realiza un profit sigur prin vanzarea unei optiuni call, concomitent cu cumpararea unei optiuni put, luarea cu imprumut a sumei egala cu K e-rt la o rata de dobanda sigura si cumpararea activului de baza al optiunilor. Ultimele trei operatiuni creeaza
o pozitie sintetica long in optiunea call, care balanseaza pozitia short in aceeasi optiune.

In situatia inversa, daca preturile put sunt prea mari in raport cu preturile call, arbitragistul poate realiza un profit sigur prin vanzarea optiunii put supraevaluata, concomitent cu cumpararea optiunii call, acordarea unui imprumut egal cu K e-rt la o rata de dobanda sigura si vanzarea activului de baza. In mod similar ultimele trei operatiuni creeaza o pozitie sintetica long in optiunea put, care balanseaza pozitia short in aceeasi optiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.