Modelarea experimentala a perceptiei

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Iluzia haptica (de apucare): subiectul, cu ochii inchisi, primeste simultan in fiecare mana cate o bila (de lemn sau minge), una mai mare si cealalta mai mica. Subiectul, prin palpare, trebuie sa aprecieze care este mai mare. Dupa un sir de repetari, dam subiectului doua bile egale ca marime. Subiectul va aprecia, eronat, ca in mana in care a avut o bila mai mare, acum are una mai mica decat in ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelarea experimentala a perceptiei

Iluzia haptica (de apucare): subiectul, cu ochii inchisi, primeste simultan in fiecare mana cate o bila (de lemn sau minge), una mai mare si cealalta mai mica. Subiectul, prin palpare, trebuie sa aprecieze care este mai mare. Dupa un sir de repetari, dam subiectului doua bile egale ca marime. Subiectul va aprecia, eronat, ca in mana in care a avut o bila mai mare, acum are una mai mica decat in cealalta.
c) Iluzii perceptive pot sa apara si la nivelul altor modalitati de receptie (vaz, auz etc.).

Cele mai cunoscute sunt asa numitele iluzii optico-geometrice, dintre care mentionam: iluzia Muller-Lyer (2 segmente de dreapta egale, dar marginite diferit la capete - una cu sageti inchise, cealalta cu sageti deschise - par inegale); iluzia optica de verticalitate (Wundt): 2 segmente de dreapta egale, asezate perpendicular una peste alta (verticala pe orizontala), linia verticala va parea mai inalta decat cealalta datorita obisnuintei noastre de a supraestima obiectele pe verticala (blocuri de locuinte, obiectele naturale din decor etc.).

d) Iluzia de miscare (cea mai importanta prin efectele ei uneori generatoare de accidente); un punct luminos intr-o incapere intunecata pare ca se misca (efectul dispare daca apar si alte puncte luminoase); privind de pe un pod o apa curgatoare, la un moment dat pare ca, "te deplasezi tu", pleaca trenul in care stai si pare ca pleaca cel de pe linia vecina etc.Experiment: asezati 3 beculete de lanterna in linie cu distanta de aprox. 4-5 cm. Intre ele, alimentate de o baterie:

daca aprinderea succesiva a acestora atinge pragul de fuziune critica (aprox. 40-45 de aprinderi) apare o dreapta luminoasa continua; fenomenul este similar cu miscarea unui taciune aprins pe intuneric; becul electric alimentat de curentul alternativ pare ca da o lumina continua, desi se aprinde si se stinge de aprox. 50 de ori, corespunzator cu frecventa curentului de alimentare (50 Hz). Daca aceasta frecventa ar scadea mult sub pragul de fuziune (sub 40 de aprinderi) se vor sesiza palpairile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.