Modelarea absorbtiei piroxicamului si acidului acetilsalicilic din comprimate

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Daca o substanta care este solubila in ambii componenti ai unui amestec format din doua lichide nemiscibile, atunci la atingerea echilibrului, la o temperatura constanta, solutul se distribuie intre cele doua lichide in asa fel incat raportul activitatilor substantei in cele doua lichide este constant. Acest fenomen este cunoscut ca si legea distributiei a lui Nernst. aA/aB=K unde aA si aB sunt ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modelarea absorbtiei piroxicamului si acidului acetilsalicilic din comprimate

Daca o substanta care este solubila in ambii componenti ai unui amestec format din doua lichide nemiscibile, atunci la atingerea echilibrului, la o temperatura constanta, solutul se distribuie intre cele doua lichide in asa fel incat raportul activitatilor substantei in cele doua lichide este constant. Acest fenomen este cunoscut ca si legea distributiei a lui Nernst. aA/aB=K unde aA si aB sunt activitatile solutului in solventul A respectiv B. Cand solutiile sunt diluate, activitatile pot fi inlocuite cu concentratiile.

cA/cB= K, unde K este coeficientul de distributie sau coeficientul de repartitie.Dupa legea lui Nernst, coeficientul de repartitie intre solutia de acid clorhidric si apa, este: KHCL/Butanol = 5,6 / (80 - 5,6) =5,6 / 74,4 = 0,0753, iar coeficientul de repartitie intre n-butanol si solutia de HCL 0,02 N eate: KButanol/HCl = (80 - 5,6) / 5,6 = 74.4 / 5,6 = 13,2857.Piroxicamul este mult mai solubil in faza organica decat in faza clorhidrica, ceea ce indica o absorbtie pasiva rapida din tractul gastro-intestinal.

Determinarea coeficientului de repartitie al acidului acetilsalicilic, intre solutia de acid clorhidric 0,01 N si n-butanol.Concentratia initiala al acidului acetilsalicilic in acid clorhidric 0,01 N = 60 mg/L
Concentratia finala al acidului acetilsalicilic dupa extragere cu n-butanol = 1,3 mg/L Dupa legea lui Nernst, coeficientul de repartitie intre solutia de acid clorhidric si apa, este: KHCL/Butanol = 1,3 / (60 - 1,3) =1,3 / 58,7 = 0,02214, iar coeficientul de repartitie intre n-butanol si solutia de HCL 0,02 N eate: KButanol/HCl = (60 - 1,3) / 1,3 = 58,7 / 1,3 = 45,1538.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.