Model geofizic al crustei terestre corespunzator teritoriului Romaniei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.71

nivel: Facultate

- de mare utilitate s-au dovedit datele privind structura crustei din Romania oferite de sondajele magnetotelurice (Stanica si Stanica, 1993; 1999), mai ales in regiuni in care nu au fost executate profile seismice de adancime. definitivarea hartii gravimetrice nationale a Romaniei (Nicolescu, Rosca, 1992) a reprezentat un salt calitativ important in ceea ce priveste acoperirea omogena cu masurato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Model geofizic al crustei terestre corespunzator teritoriului Romaniei

- de mare utilitate s-au dovedit datele privind structura crustei din Romania oferite de sondajele magnetotelurice (Stanica si Stanica, 1993; 1999), mai ales in regiuni in care nu au fost executate profile seismice de adancime. definitivarea hartii gravimetrice nationale a Romaniei (Nicolescu, Rosca, 1992) a reprezentat un salt calitativ important in ceea ce priveste acoperirea omogena cu masuratori gravimetrice a teritoriului si a stimulat reluarea studiilor gravimetrice asupra structurii profunde in Romania.

Determinarea ulterioara a unui set de valori medii de gravitate Bouguer intr-o retea de 5' x 7,5' (Ioane, 1993) a dat posibilitatea practica a de realizare a unor studii complexe, care au exploatat aceasta informatie gravimetrica de calitate. A fost astfel realuata problema izostaziei in Romania (Rosca si Atanasiu, 1998), a fost determinata o solutie gravimetrica de geoid (Ioane et al., 1996) si au fost abordate interpretari geofizice ale anomaliilor geoidale (Ioane et al., 1993; Ioane si Atanasiu, 1998).

Au fost determinate anomalii gravimetrice de tip Free-Air si au fost realizate prelucrari ale anomaliilor gravimetrice Bouguer la scara teritoriului Romaniei (Ioane si Atanasiu, 2000). Caracterizarea discontinuitatilor geofizice la scara teritoriului Romaniei
Construirea unui model geofizic pentru crusta terestra la scara teritoriului Romaniei presupune o buna cunoastere a principalelor discontinuitati fizice care il delimiteaza (suprafata topografica si suprafata Mohorovicic), cat si a unor discontinuitati fizice importante din interiorul acestuia.

Evident, cel mai bine poate fi cunoscuta suprafata ce delimiteaza la partea superioara modelul geofizic crustal din Romania, relieful topografic, suprafata ce separa medii cu caracteristici fizice net diferite (roci, formatiuni geologice si soluri - atmosfera).Mult mai dificil de cunoscut este evolutia in adancime a discontinuitatii fizice de la baza crustei terestre, limita Mohorovicic, aceasta fiind situata de obicei in domeniul continental la adancimi cuprinse intre 30 si 40 km.

Metodele geofizice utilizate pentru evidentierea acestei limite ce conditioneaza modificari petrografice semnificative si implicit, variatii importante ale unor parametri fizici, sunt gravimetria, seismometria de refractie si sondajele magnetotelurice. Pentru obiectivele acestui studiu cele mai importante informatii asupra morfologiei acestei suprafete au fost extrase din studiile gravimetrice si seismometrice:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.