Model experimental de studiu al reactivitatii tesuturilor conjunctive in conditii tumorale

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Liceu

Proiectul de cercetare urmareste efectuarea unui model experimental prin care sa se demonstreze efectul defavorizant al modificarii reactivitatii tesuturilor conjunctive din intoxicatiile latirice (realizate prin administrarea de BAPN, beta aminopropionitril) asupra proceselor de invazie si metastazare tumorala a celulelor provenite din grefele tumorale de carcinom Walker 25, administrate la sobol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Model experimental de studiu al reactivitatii tesuturilor conjunctive in conditii tumorale

Proiectul de cercetare urmareste efectuarea unui model experimental prin care sa se demonstreze efectul defavorizant al modificarii reactivitatii tesuturilor conjunctive din intoxicatiile latirice (realizate prin administrarea de BAPN, beta aminopropionitril) asupra proceselor de invazie si metastazare tumorala a celulelor provenite din grefele tumorale de carcinom Walker 25, administrate la sobolani Wistar. Grefarea se va realiza subcutanat, intramuscular si intravenos, caile de grefare tumorala alese reprezentand modele diferite de studiu in privinta incidentei si distributiei metastazelor si ale dinamicii evolutive a procesului de metastazare.

Animale de experienta: sobolani Wistar izogenici, de sex masculin, obtinuti si crescuti in colonie inchisa in cadrul Biobazei Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Au fost selectionate exemplare mature, cu greutatea de 160-180 g la momentul inocularii tumorale, cu variatii de greutate de maxim 5% in cadrul unui lot experimental. Alimentatia a fost cea obisnuita constand in hrana biscuitata, exceptand perioada de intoxicare latirica cand se va proceda conform protocolului de administrare a BAPN.

Tumora de transplant: carcinom Walker 256 solid provenind de la Biobaza Institutului Oncologic Bucuresti, grefat subcutanat, intramuscular si intravenos. Carcinomul Walker este o tumora metastazanta a carei particularitati de evolutie sunt cunoscute si care poate furniza material tumoral cu caractere omogene. Tehnicile de inoculare a celulelor tumorale sunt:1. Grefarea subcutanata - se efectueaza cu fragmente tumorale de aproximativ 3mm3, recoltate proaspat din zona periferica a tumorii de transplant (pentru a se evita transplantarea de celule tumorale neviabile din zona centrala ce prezinta uzual necroza). Inocularea se face in conditii de sterilitate sub tegumentul regiunii toracice, interscapular, cu ajutorul unor trocare de sticla.

2. Grefarea intramusculara - se efectueaza cu fragmente tumorale de aproximativ 1mm3, recoltate dupa tehnica expusa in paragraful precedent. Inocularea se face in conditii de sterilitate in musculatura coapsei, cu ajutorul unor trocare metalice cu bizoul bine ascutit.
3. Grefarea intravenoasa - se realizeaza prin injectarea intravenoasa a unei suspensii de celule tumorale provenite din tumora Walker forma solida. Celulele tumorale izolate se obtin prin disocierea mecanica a tumorii si suspendarea materialului celular in ser fiziologic, diluarea facandu-se pana la concentratia dorita.

Viabilitatea celulara a fost determinata prin coloratia vitala cu Tripan Blau. Celulele Tripan Blau pozitive au fost considerate neviabile ca urmare a necrozei sau prin distrugere in cursul triturarii mecanice si au fost eliminate din calcul. Injectarea intravenoasa se va efectua in venele caudale, utilizandu-se ace de 16/18G. Pentru producerea vasodilatatiei venelor caudale necesare injectarii se vor introduce in prealabil cozile animalelor de experienta in vase cu apa calda. Se vor injecta suspensii in concentratie de 106 celule tumorale viabile/0,5ml ser fiziologic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.