Model de echilibru general

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.37

nivel: Facultate

Funcțiile cererii și ofertei ce acționează de-a lungul piețelor reprezintă comportamente la nivel microeconomic și agenților economici (guvern, producători, consumatori și sectorul extern sunt luați în considerare).
Comportamentul guvernului este considerat a fi exogen având în vedere cheltuielile publice și investițiile, taxele, subvențiile și politicile sociale.
Producători[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Model de echilibru general

Funcțiile cererii și ofertei ce acționează de-a lungul piețelor reprezintă comportamente la nivel microeconomic și agenților economici (guvern, producători, consumatori și sectorul extern sunt luați în considerare).
Comportamentul guvernului este considerat a fi exogen având în vedere cheltuielile publice și investițiile, taxele, subvențiile și politicile sociale.
Producătorii sunt identificați ca sectoare ale tabelului intrări-ieșiri. Ei încearcă sa-și maximizeze profitul pe termen scurt, dar sunt constrânși de stocul fizic de capital și tehnologia disponibilă. Producătorii pot sa-și modifice stocul de capital fizic de-a lungul timpului prin intermediul investițiilor. De asemenea, ei cer bunuri, servicii, forță de muncă și capital.

Consumatorii sunt identificați ca gospodării ce își maximizează utilitatea inter-temporală, având în vedere restricția inter-temporală de buget. În aceste condiții, gospodăriile își definesc nivelul lor de consum și economii. Deci, consumatorii definesc, de asemenea, oferta lor de forță de muncă.
Comportamentul economic al sectorului extern depinde de condițiile economice ale altor țări. În punctul de echilibru, oferta egalează cererea pe toate piețele, iar prețurile sunt calculate astfel încât toți agenții sa-și maximizeze comportamentul. Aceasta înseamnă că toți producătorii realizează condiția zero-profit și toți consumatorii își utilizează total bugetul. Acest punct corespunde, de asemenea, unei distribuții a venitului și a plăților între agenții economici.

Depinzând de deciziile lor privind consumul și economiile, balanța lor economică finală poate înregistra un deficit sau un surplus. Deoarece modelul aste construit luîad în considerare legea lui Walras aceasta înseamnă ca suma algebrică a surplusului sau a deficitului agenților economici este egală cu zero în punctul de echilibru. Pentru orice alt punct diferit de aceasta legea lui Walras nu este în mod necesar satisfăcută.
Mutându-ne de-a lungul punctului de echilibru, modelul va activa procesele de ajustare pentru toti agențiieconomici în vederea atingerii unui echilibru care satisface legea lui Walras.

Tipul procesului de ajustare este adesea denumit “închidere macro”. Într-un model tradițional de echilibru, cei ce construiesc astfel de modele trebuie să aleagă o anumită regulă de închidere deoarece modelul era exact un grad de libertate de vreme ce echilibrul depinde doar de prețurile relative.
Partea reală a modelului satisface prin construcție legea lui Walras. Acesta poate fi exprimată în termeni ai identității venitului național, ce poate fi scrisă în felul următor: valoarea consumului privat+valoarea investițiilor private+valoarea cheltuielilor guvernamentale+(valoarea exporturilor – importurilor) = (valoarea consumului privat +valoarea economiilor) + valoarea taxelor nete primite.
Această identitate poate fi rearanjată ca o sumă a trei identități: balanța de plăți; balanța bugetului public și cea a investițiilor/ economiilor.

Funția producției interne este definită pe sectoare urmând descompunerea sectorială a tabelei intrări-ieșiri.
O firmă reprezentativă acționează în fiecare sector și numai una. Firmele decid proprie ofertă de bunuri sau servicii în condițiile în care prețurile de vânzare și prețurile de producție de input-uri sunt date. Firmele selectează o tehnologie de producție și oferă produsele lor astfel încât să-și maximizeze profitul din anul curent, având în vedere că firmele nu pot modifica stocul productiv de capital din cadrul acestei perioade. Firmele sunt în măsură să schimbe stocul de capital în anul următor prin investițiile realizate în anul curent.

Comportamentul optim poate fi reprezentat fie în formă primală fie în formă duală.
Cu alte cuvinte, se poate spune că oferta internă a sectorului i de bun i este o funcție CES a : consumului intermediar a bunului j din sectorul i; costului capitalului (fixat în perioada curentă) și forței de muncă.
Această ecuație determină practic oferta optimă de bunuri.
Cererea derivată pentru factorii de producție se obține folosind următoarea ecuație:

Schema 1 : Oferta internă de bunuri și servicii
j
(1) XD = CES ( CIi , Ki , Li )
în care:
XD – este oferta internă a sectorului i pentru bunul i;
CI – consumul intermediar al bunului j în sectorul i;
K – reprezintă costul capitalului ;
L – reprezintă forța de muncă.

Schema producției utilizată în cadrul acestui model presupune o separabilitate netedă omplicând capital, forța de muncă, energie și materiale. În cazul primului nivel, producția este înpărțită în două agregate, unul fiind stocul iar celălalt forța de muncă, materiale și combustibili.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.