Model de analiza semiotica a unui text literar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

In 1917 apare cel mai indraznet volum al lui Apollinaire: Calligrammes, in care se pot identifica elemente precise de cubism literar, tehnica asa-numitor "colaje verbale", si de futurism. El se afla in cautarea unui nou limbaj, dincolo de orice gramatica.
Caligramele sunt poeme de pace si razboi si isi datoresc titlul ideogramelor lirice ciudate, care sunt intercalate printre poemele de fac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Model de analiza semiotica a unui text literar

In 1917 apare cel mai indraznet volum al lui Apollinaire: Calligrammes, in care se pot identifica elemente precise de cubism literar, tehnica asa-numitor "colaje verbale", si de futurism. El se afla in cautarea unui nou limbaj, dincolo de orice gramatica.
Caligramele sunt poeme de pace si razboi si isi datoresc titlul ideogramelor lirice ciudate, care sunt intercalate printre poemele de factura traditionala.

Autorul insusi spunea despre ele [1] :
"... ele nu tin de nici o formula, ci corespund unor necesitati poetice, importante, pe care nu le intelegi inca [...]. Ideogramele mele sunt destul de clare, si in fond nu au nevoie de comentarii. Este partea cea mai noua din opera mea dinainte de razboi. [...] iubesc aceasta noutate a spiritului meu."Caligramele sunt, deci expresia originalitatii poetului, care le considera "o idealizare a poeziei verslibriste si o precizare tipografica, intr-o epoca in care tipografia isi termina stralucit cariera in zorile mijloacelor noi de reproducere, cinematograful si patefonul." [2]

In ciclul de poeme Caligrame incearca sa creeaze o noua directie in ceea ce priveste unitatea tipologica a poemelor pornind de la stilul lui Mallarme. Poemele sale nu sunt alcatuite doar din cuvinte, ci si modul de aranjare a lor in pagina si spatiul dintre ele devine foarte important. Izolarea unui cuvant ii sporeste semnificatiile. Dimensiunea caracterelor are o importanta aparte, de asemenea si titlul. Efectele poetice apar din dispunerea strofelor, cuvintele luand forma obiectelor sau a fenomenelor. In acest mod poetul demonstra coeziunea dintre plastic si liric.

O alta forma de inovatie in poezie o constituie poemele-conversatie, alcatuite din elemente eterogene si aparent impersonale, expresie a poeticii arbitrariului, a surprizei. Crampeiele din conversatii, surprinse la intamplare, introduse intr-un context anume, pot starni curiozitatea cititorului.Tot ce intreprinde pe linia "spiritului nou" este pornit din convingerea ca va ajunge la un "nou realism pe care l-a numit suprarealism".

Asemeni pictorilor cubisti, Apollinaire creeaza in poezie un univers al sau, diferit de cel real, dar care imprumuta realitatii astre, corpuri feminine, fluvii, amintiri etc. El nu vrea sa descrie, sa zugraveasca, ci inventeaza, asemeni artistilor plastici, o noua prezentare tipografica reprezentand obiectul poemului. Astfel, el tinde catre un lirism vizual care sintetizeaza muzica, pictura, filmul, literatura. Poemele din acest ciclu sunt dispuse in pagina sub forma unor obiecte precum : inima, coroana, oglinda, ploaie etc. Ele capteaza atentia cititorului, deoarece nu dispar in constiinta, ci raman in pagina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.