Modalitatile de caracterizare a personajului referire la o nuvela psihologica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.79

nivel: Liceu

b. celelalte personaje din operă
Deși exercită asupra Anei o dominațe fascinantă, Lică este caracterizat în mod direct de Ana ca fiind „om rău și primejdios”. Ana își avertizează soțul că Sămădăul este periculos, fapt ce „se vede din ochii lui, din rânjetul lui și mai ales din căutătura ce are, când își roade mustața cu dinții.”

Tot Ana este cea ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitatile de caracterizare a personajului referire la o nuvela psihologica

b. celelalte personaje din operă
Deși exercită asupra Anei o dominațe fascinantă, Lică este caracterizat în mod direct de Ana ca fiind „om rău și primejdios”. Ana își avertizează soțul că Sămădăul este periculos, fapt ce „se vede din ochii lui, din rânjetul lui și mai ales din căutătura ce are, când își roade mustața cu dinții.”

Tot Ana este cea care la un moment dat observă o diferență între Lică și Ghiță, contribuind la caracterizarea amândurora: „Tu esti om, Lică, iar Ghiță nu e decăt muiere îmbrăcată în haine bărbătești, ba chiar mai rău decât așa.”

c. personaj însusi (autocaracterizare)
Modalitatea principală în observația psihologică întreprinsă de Ghiță este intospecția, autoanaliza. Când cade în patima banilor, își dă seama că este o fire slabă, autocaracterizându-se: „așa m-a lasat Dumnezeu! Ce să-mi fac daca e în mine ceva mai tare decât voința mea?!”

II. Caracterizarea indirecta
a. prin fapte, gănduri, atitudini, vorbe, reacții
Fapte: Om harnic și cinstit, la început Ghiță ia în arenda hanul Moara cu noroc deoarece își dorea să agonisească atâția bani încât să angajeze vreo zece calfe cărora să le dea el de cărpit cizmele oamenilor. Treptat, el este atins de patima banilor care îi va oferi de altfel și un sfârșit tragic.

Faptul ca își cumpară pistoale de la Arad, că își mai angazează o slugă, pe Marți, “un ungur nalt ca un brad” și doi câini indică incertitudinea și nesiguranța care îl domină după ce relațiile cu Lică Sămădăul se complică din ce în ce mai mult.

Gânduri: Găndurile lui Ghiță privitor la faptul că pentru prima oară își dorea să nu fi avut nevastă și copii, să nu fi fost legat de nimic și să fi putut risca pentru a câstiga mai mult sunt un prim indiciu al transformării lui Ghiță într-un împătimit.

Vorbe: Atunci când își dă seama de gravitatea situației în care ajunge, Ghiță își face reprosuri, are remușcări sincere și dureroase:"iartă-mă, Ano, iartă-mă cel puțin tu, căci eu n-am să mă iert cât oi trăi pe fața pământului.”

b. mediu
Asezată într-o vale, Moara cu noroc este încunjuraăa de locuri rele. Porcării cu apucături primitive, fioroși la înfățișare, bandiți, hoți, stăpâni de turmă alcătuiesc lumea ce se perindă pe la Moara cu noroc. Hanul devine simbol al îmbogățirii și va exercita influente negative asupra lui Ghiță în același mod în care o va face Lică Sămădăul, devenind mediul propice pentru un împățițit al banilor.

c. relația cu celelalte personaje
Pe masură ce petrece mai mult timp la Moara cu noroc și are un mai mare contact cu Lică Sămădăul, relațiile lui Ghiță cu familia sa devin din ce în ce mai reci și mai tensionate. Ana observă că bărbatul ei este îngăndurat, se înstrăinează de ea și de copii, ajunge „mai de tot ursuz”, nu mai zâmbește ca inainte și se “mânie” foarte ușor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.