Modalitatile de caracterizare a personajului prin referire la un roman de tip subiectiv

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Caracterizarea indirectă
a. prin faptele, găndurile, vorbele, atitudinile, reacțiile personajului

Din concepțiile personajului despre viață și lume este trasată personalitatea acestuia: Ștefan Gheorghidiu este intelectualul lucid, analitic, reflexiv, care trăiește în lumea ideilor, căci vede idei. El va caută întotdeauna absolutismul în dragoste, așa cum reiese din întreag[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitatile de caracterizare a personajului prin referire la un roman de tip subiectiv

Caracterizarea indirectă
a. prin faptele, găndurile, vorbele, atitudinile, reacțiile personajului

Din concepțiile personajului despre viață și lume este trasată personalitatea acestuia: Ștefan Gheorghidiu este intelectualul lucid, analitic, reflexiv, care trăiește în lumea ideilor, căci vede idei. El va caută întotdeauna absolutismul în dragoste, așa cum reiese din întreaga relație cu Ela, dar chiar și din începutul romanului, atunci cănd în discuția de la popotă el își exprimă ideile radicale:”Cei ce se iubesc au drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt.”

Discuția avănd în centru achitarea unui barbat care și-a omorat soția atunci când a aflat că aceasta îl înșelase. I se pare lui Gheorghidiu simplistă și superficială, este dezamăgit de atitudinea soției sale în ceea ce privea averea moștenita, căci el ar fi vrut-o „mereu feminină, deasupra discuțiilor acestea vulgare”, semn că eroul este un inadaptat superior.

Eroul este o natură reflexivă, care analizează în amanunt, cu luciditate stările interioare, cu o conștiinta unică, însetat de certitudini și adevăr. Mici incidente, gesturi fără importanță, priviri schimbate de Ela cu domnul G se hipertrofiază, se amplifică, dobăndesc dimensiuni catastrofale în conștiința eroului: “era o suferință de neinchipuit”.

Principala modalitate de a ilustra zbuciumul său interior este introspectia prin monolog interior, gândurile personajului aduse în prim plan prin această tehnică devenind sursa principală pentru evidențierea trăsăturilor de caracter în mod indirect.

b. mediu
Desprinderea din drama torturantă a incertitudinii se face prin trăirea unei experiențe cruciale, mult mai dramatice, aceea a războiului la care Gheorghidiu participă efectiv. În mediul războiului, timpul exterior (obiectiv) și cel interior (subiectiv) coincid, războiul ocupă definitiv planul conștiintei eroului, care se simte acum detașat de sine și de relația cu Ela.

c. relația cu celelalte personaje
Idealul de relație pe care eroul voia să îl aibă cu Ela și opiniile lui despre relația efectiva cu soția sa îl situează pe Gheorghidiu în lumea ideilor pure: el își dorește de la Ela dăruirea totală detașarea absolută de lumea exterioară. Consideră că „cei ce se iubesc au dreptul de viață și de moarte unul asupra celuilalt”, iar atunci când relația propriu-zisă nu se identifică în idealul de relație pe care Gheorghidiu îl construiește în minte, acesta trăiește “o suferință de neinchipuit”.

Faptul că o respinge pe Ela fără măcar a fi interesat de justificarea sa privind lipsa de acasă în noaptea în care el vine pe neașteptate denota intransigența spiritului dominat de idei și care nu acceptă compromisuri
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.