Modalitatile de caracterizare a personajului prin referire la un roman de tip obiectiv

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.09

nivel: Liceu

b). celelalte personaje din opera: Florica: “umbli după ea ca armăsarul dupa
iepe…Mă mir că nu ți-e rușine”
c). personajul însuși (autocaracterizarea)

II. Caracterizarea indirectă
a). prin faptele, gândurile, vorbele, atitudinile, reacțiile personajului;

- din gânduri: Rebreanu surprinde cu finețe patima lui Ion pentru pământ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitatile de caracterizare a personajului prin referire la un roman de tip obiectiv

b). celelalte personaje din opera: Florica: “umbli după ea ca armăsarul dupa
iepe…Mă mir că nu ți-e rușine”
c). personajul însuși (autocaracterizarea)

II. Caracterizarea indirectă
a). prin faptele, gândurile, vorbele, atitudinile, reacțiile personajului;

- din gânduri: Rebreanu surprinde cu finețe patima lui Ion pentru pământ: două scene
simetrice, cu semnificații antitetice

1. Glasul pamantului, zvârcolirea: personajul se simtea “mic și slab, cât un vierme pe care îl calci în pcioare, sau ca o frunză pe care vântul o vâltorește cum îi place.” pamantul este în viziunea lui Ion „falnic și neîndurător stăpân”. „Căt pământ, Domane!”. El recunoaște că dragostea de pământ l-a stăpânit din copilarie: „veșnic a pizmuit pe cei bogați și veșnic s-a înarmat printr-o hotărâre pâtimașă: trebuie să aibă pământ mult, trebuie!. De atunci pământul I-a fost mai drag ca o mamă.”

2. Glasul iubirii, sărutarea: Ion devine uriaș, iar pământul ajunge umilit și cucerit ca o iubită credincioasă: „pământul se închină în fața lui tot…și era al lui, numai al lui acuma.[…] Apoi încet, cucernic, fără a-și da seama. Se lasă în genunchi, își cobori fruntea și-și lipi buzele cu voluptate de pământul ud. […] Își înfipse mai bine picioarele în pământ, ca și cum ar fi vrut să potolească cele din urmă zvârcoliri ale unui dușman doborat. Și pământul parcă se clâtina, seinclina în fața lui”
- din fapte: viclean

b) mediu - pământul

c) Onomastica Numele simplu, tipic pentru țăranul roman vine să sprijine ideea pe care autorul însuși a mărturisit-o, aceea că a vrut să facă din Ion un tip reprezentativ pentru întreaga clasă țărănească din Transilvania la începutul secolului al XIX-lea.

d). relația cu celelalte personaje Încă de la începutul romanului, la hora satului se evidențiază dintre jucători feciorul lui Alexandru Pop Glănetașu, Ion, este liderul tinerimii din Prislop, este muncitor, prezent la horele satului și isteț. În curtea văduvei lui Maxim Oprea, Ion o urmărește pe Ana cu o privire stranie, „parcă nedumerire și un vicleșug neprefăcut”.

Relatia sa cu Ana, respingerea ei de atatea ori, bătaia și alungarea ei de acasă demonstrează rigiditatea sufletului său, lipsa de milă pentru sufletul chinuit al Anei. Își respinge părinții și mai ales tatăl pentru că pierduse pământurile Zenobiei și nu muncise, ajungând astfel săraci într-o lume în care pământul este măsura tuturor lucrurilor.

Părinții: „Glănetașu: fusese băiat curătel și isteț, dar sărac iasca și lenevior de n-avea pereche. Norocul lui a fost Zenobia , o femeie ca un bărbat.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.