Modalitati de realizare a analizei psihologice in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Structura romanului este pe deplin adecvata substantei epice. Cele doua carti urmaresc o dubla experienta existentiala, o experienta erotica si confruntarea cu razboiul. In ambele cazuri se dezvaluie complextiatea trairilor individuale. Efortul autorului indreptandu-se catre sondarea strafundurilor constiintei, surprinde reactiile cele mai neasteptate in raport cu o anume realitate. Compozitia rom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitati de realizare a analizei psihologice in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Structura romanului este pe deplin adecvata substantei epice. Cele doua carti urmaresc o dubla experienta existentiala, o experienta erotica si confruntarea cu razboiul. In ambele cazuri se dezvaluie complextiatea trairilor individuale. Efortul autorului indreptandu-se catre sondarea strafundurilor constiintei, surprinde reactiile cele mai neasteptate in raport cu o anume realitate. Compozitia romanului, ca si organizare materialului este inedita, dar pe deplin justificata.

Astfel, cel dintai capitol "La Piatra Craiului in munte" cuprinde fapte si evenimete din experienta de front a lui Stefan Gherghidiu pentru ca in capitolul imdiat urmator sa se dezvaluie drama personajului care traieste chinurile incertitudinii. Aceasta influenta dovedeste faptul ca cele doua experiente, de viata si a razboiului nu sunt nici un moment rupte una de cealalta, dimpotriva ele au menirea de a pune in evidenta complexitatea trairilor individului, complexitatea problematicii umane, prin intermediul carora se dezvaluie elevatia morala a personajului.

Aspiratia de a descoperi dincolo de aspectele contradictorii ale existentei acea esenta care sa-l justifice care sa-l justifice in fata sa si in fata celorlalti, il motiveaza pe tot parcursul romanului.
Romanul se deschide cu o scena de la popota ofiterilor, din timpul primului razboi mondial, cu o conversatie despre familie si in special rolul sotiei in cadrul acestei institutii, pe vremuri respectabila. Controversa iscata, ce-i impartea in doua tabere pe cei prezenti la discutie, acuzatorii si aparatorii ai unei cauze fictive, ii provoaca sublocotenentului Stefan Gheorghidiu revenirea in memorie a propriei sale casnicii distruse, din punctul sau de vedere de o nevasta devenia prea mondena sub influenta unei mosteniri neasteptate venita sa schimbe un rost fixat al lucrurilor.

Cu toate ca tanarul sublocotent este macinat de o gelozie chinuitoare din primele pagini s-ar putea trage concluzia ca dragostea fata de sotia sa este atat de puternica incat el este in stare chiar sa dezerteze pentru a o putea revedea: "...peste cateva clipe m-a cuprins o ura amara si seaca impotriva tuturor. Prostia pe care o vedeam mi-a devenit insuportabila, pripit, ca o incalzire si iritatie a pietii pe tot corpul. Nu asteptam decat sa izbucnesc...pandeam un prilej, o cotitura de fraza sau de gest, ca sa intervin cu o aruncatura de grenada"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.